Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Záhornice (obec) [6429]



hornice se rozkládá v dolině po březích Záhornického potoka 5 km severně od Městce Králové.Od její polohy mezi kopci- horami,se pravdě podobně odvozuje její jméno ,neboť pro ostatní okolní obce byla skryta za horami.K Záhornici katastrálně patří ještě osada Poušť vzdálena 2 km západním směrem rozkládající se na břehu Jakubského rybníka obklopena  lesy. První zmínka o obci je z roku 1225 v souvislosti se směnným obchodem krále Přemysla Otakara I.Další dochované zmínky jsou z poloviny 14 .  století , kdy Záhornici drželi Kartuziáni kteří měli svůj klášter v Poděbradech.

Po husitských válkách náležela Záhornice se statkem Kněžickým Straní kům z Kopidlna ,později přešla ke statku Dymokurskému. V XVI. věku držela dvůr v Záhornici vdova Johanka Haugvicová. Koncem XVI.věku  náležela obec s dvorem podlužním a podacím  kostelním  ke statku Chotěšickému. Roku 1585 má Jan ml. z Valdštejna spor o dvůr záhornický s Janem Charbu sickým z Poděbrad a donucen 105. kopami Charbusického spokojiti.Od něho  přešla r. 1617 Záhornice na Mikuláše Gerštofa a po konfiskaci r. 1621  celá na vrchnost dymokurskou. Bývalo v obci 10 celolánů,7 chalup a několik baráků. V odhadu r. 1673 jmenuje se Záhornice s 20. osedlými a 7. pustými grun ty,farním kostelem před tím,i se dvory Záhornickým a Sibilovským. Dvůr Sibilov stával v místě dnešních  domů čísel 55 a 56.Při něm byla panská vinopalna.

V 18 století bývali v Záhornici daleko široko pověstné trhy na len o Hromnicích a o Martině.lnáři,koudelníci i pláteníci sjížděli se s  daleka.Tržiště bývalo při čísle 2.Kolem roku1848 trhy zanikly. Roku 1836 před vánocemi oheň zachvátil osadu a téměř celá lehla pope lem.Při ohni 17 . června 1899 vyhořelo 28 stavení.

Dle ústního podání byl prvním učitelem v Záhornici Martin Bartoš,punčo chář a vojenský vysloužilec,spolu hudebník,okolo roku 1750.Vyučoval v obecním bytu.V roce 1803 byla postavena školní budova kterou navštěvo vali děti též z Vinice a Pouště. Roku 1864. postavena byla nynější školní budova nákladem hraběnky z Cavriani a přiškolených obcí.Roku 1871 odškolila se Vinice.Po roce  nastoupil první řídící učitel Ant. Sucharda,za něhož tato škola utěšeně zkvétala.Současně najata místnost pro třídu II.v čp.68.Teprve r.1879. upravena z obecní kovárny druhá budova školní a v ní třída i byt učite li zřízen.Poněvadž r.1874 vzrostl počet dětí na 210,otevřela se třída  III.R.1887.počalo se vyučovati ženským ručním pracem. V roce 1926 byla provedena největší přestavba do dnešní podoby.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Záhornice (obec) Nymburk



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)