Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Písková Lhota (obec) [6402]



Naše obec Písková Lhota leží v Polabské nížině 3 km od lázeňského města Poděbrady. S průměrnou nadmořskou výškou 188 m. n. m. je jedním z nejnižších míst na Poděbradsku. Obec má dobrou dopravní dostupnost do nejbližších měst a i do hlavního města díky blízkosti dálnice D11. K příjemnému cestovaní autobusovými linkami přispěly i nové dřevěné zastávky. Pro bezpečnost v obci, která je ohrožována nepřiměřenou rychlostí řidičů, byly vybudovány semafory mající za úkol tomuto zabránit. Žije zde necelých 430 obyvatel, tento stav v posledním desetiletí mírně vzrostl. Obec obklopují převážně borové a smíšené lesy, které jsou vhodné pro rekreaci a kontakt s přírodou. V blízkosti lesa je umístěno hřiště, kde je vybudována tartanová dráha sloužící především našim úspěšným dobrovolným hasičům. Na okraji obce je vybudován rybník, který se pyšní zájmem místních rybářů. Po celé obci jsou rozmístěny nové hrací prvky pro děti, největší dětské hřiště se nachází před místní prodejnou Coop, které je často navštěvováno i rodinami z okolních vesnic. V obci proběhla celková plynofikace a kanalizace, současně je budován i vodovod. Naše obec se snaží vyjít vstříc všem obyvatelům a vytvářet jim zázemí pro příjemný a pohodlný život.

Ves Písková Lhota je písemně doložena k roku 1553. Její název vznikl od slova „lhůta“, kterou dostali noví osadníci na obydlení přiděleného území. Krajina v okolí Poděbrad poskytovala příznivé podmínky pro osídlení, což dokládají četné nálezy z mladší doby kamenné. Od této doby se ve zdejší krajině provozuje zemědělství. V polovině 10. Století se hradisko v Libici nad Cidlinou stalo významným správním centrem. Sídlil zde mocný rod Slavníkovců, jehož panství zaujímalo východní třetinu Čech. Po vyvraždění rodu Slavníkovců se stala novým centrem správy kraje Havraň. Od 13. století byla pak správa kraje přenesena do Poděbrad. Od roku 1350 patřilo poděbradské panství pánům z Kunštátu, z nichž nejvýznamnějším byl král Jiří z Poděbrad. Za jejich vlády se město a kraj značně povznesly. Byly založeny i Lhoty-Kostelní, Písková, Vrbová a Přední. Od 14. do 16. Století byla v oblasti budována rozsáhlá soustava rybníků. Od druhé poloviny 18. století byly rybníky vysoušeny a proměňovány v pastviny, louky a pole.
Od roku 1776 se začal zavádět tzv. Raabův systém(podle dvorního rady Raaba) na jezuitských a komorních pastvinách, tedy i na panství poděbradském. Docházelo k rozdělení dvorů a byly zakládány nové vsi. V první polovině 19. Století byly stavěny na území Pískové Lhoty první silnice. V roce 1815 to byla cesty z Prahy do Hradce Králové, která vedla přes Pískovou Lhotu. Významným mezníkem v historii Poděbrad a jeho okolí, se stal rok 1905, kdy byl v hloubce 96,7 metrů navrtán pramen minerální uhličité vody. Roku 1908 byl zahájen lázeňský provoz v městě Poděbrady.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Písková Lhota (obec) Mladá Boleslav
obec, osada Písková Lhota (obec) Nymburk



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)