Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Tichá (obec) [6336]



Název obce Tichá se v pramenech objevoval v různých, často i zkomolených tvarech. Poprvé se Tichá zapsala do historie v roce 1359, a to hned dvakrát. V latinské verzi listiny se totiž vyskytuje název Teychow et Nouumteychow, tj. Tichá a Nová Tichá.

Tichá leží na východním okraji okresu Nový Jičín v jednom z malebných údolí, kterým se vine potok Tichávka. Pramení v Kunčicích pod Odnřejníkem v nadmořské výšce 470 metrů a protéká celým katastrem obce. Zleva přibírá potok Rakovec a z obou stran další bezejmenné potůčky, z nichž některé tékají z Tichavské hůrky. Jeden z nich, dlouhý asi 120 metrů a protékající v horní polovině lesem, je chráněným přírodním výtvorem - Travertinovou kaskádou. Ostatně i Tichá se nachází v oblasti "Přírodní park Podbeskydí" a vede přes ni žlutá turistická značka z Hukvald do Frenštátu pod Radhoštěm. Travertinová kaskáda byla vytvořena vápenatým pramenem, který vyvěrá na jihovýchodním úbočí Tichavské hůrky v nadmořské výšce 370 metrů. Kolem kaskády roste řada chráněných druhů rostlin, k nimž patří např. pětiprstka žežulník (vstavač) a lýkovec, z chráněných druhů živočichů se vyskytuje mlok skvrnitý.

Z oblasti výtvarného umění se do historie Tiché nesmazatelně zapsal její rodák - malíř, grafik a dřevorytec Leopold Parma (1891 - 1968). Opačný pól představovala Alžběta (Bětka)  Fojtíková jako lidová malířka, jejíž obrázky na skle jsou dodnes pýchou řady tichavských domácností. V Tiché se narodil i pozdější holešovský sbormistr Josef Blažek (1850 - 1968) a jako varhaník zde působil Ferdinand Vojtek z Frenštátu pod Radhoštěm (1872 - 1945). Při návštěvách Hukvald zavítal občas také do Tiché hudební skladatel Leoš Janáček (1854 - 1928) a Tichá se stala místem, kde si zapsal tanec Kolo.

 

 

strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Tichá (obec) Nový Jičín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)