Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Heřmanice u Oder (obec) [6305]


    další pojmenování: nazývané v 16. století Petroňovice

První písemná zmínka o obci (Místní části Véska a Heřmanice) pochází z roku 1374. Obec patřila k oderskému panství.

Novodobá historie obce se datuje od roku 1945, kdy po odsunu německého obyvatelstva byla obec dosídlena převážně obyvatelstvem z Valašska.

Přidruženou částí obce Heřmanice u Oder je osada Véska, která byla v roce 1966 připojena k Heřmanicím a společně se v roce 1979 integrovaly k městu Odry. Samostatnost pak získala obec Heřmanice u Oder 24. 11. 1990 a od tohoto data jsou obě části jako celek administrativně evidovány.

Znak obce

Varianty návrhu vycházejí z historické pečetní symboliky obou částí dnešní integrované obce. Jejich počet připomínají figury dvou seker, převzaté z pečetí Heřmanic, zatímco Vésku ve znaku zastupuje figura lilie (odkaz na pečeť a mariánské zasvěcení kostela). Dvě původně navrhované varianty navíc počítaly s doplňkovou figurou kamenného mostu sv. Jana Nepomuckého, českého patrona, jemuž je v Heřmanicích dle ústní tradice zasvěcena kaple. V případě obce Heřmanice je doloženo užívání obecního pečetidla, pořízeného ve 2. polovině 18. století. Jeho obraz byl tvořen mužem, který stál se sekerou v pravé ruce nad ozdobnými zkříženými palmovými ratolestmi a pod opisem „SIG.GHD“. Figura sekery, obsažená v pečeti Heřmanic, je ve znaku zdvojená za účelem vyjádření dvou rovnoprávných historických částí dnešních Heřmanic u Oder.

Sekera symbolizuje ochranu, moc a důstojnost, posiluje charakter, šlechetnost a  spravedlnost. Někdy se používají jako znak proto, že napřed se musel vykácet sekerou les, aby si zde lidé mohli vybudovat obydlí a svá pole. Svou vlastní pečeť měla v minulosti také Véska – na rozdíl od Heřmanic se ovšem nedochoval kvalitní otisk pečeti, a tak je možno složitý a nezřetelný obraz se siluetami postav interpretovat pouze vzhledem k mariánskému zasvěcení kostela ve Vésce jako postavu Panny Marie s dítětem. Figura heraldické lilie, tradiční mariánský atribut, je stylizovaným odkazem na mariánskou symboliku staré pečeti Vésky a současně na mariánské zasvěcení farního kostela Navštívení Panny Marie z roku 1792 ("Maria Heimsuchung"). Lilie je symbolem nevinnosti, ušlechtilého smýšlení a panenské čistoty. Lilie byla vždy znamením dobrým, spojovaným se sluncem a mírem. Jiný pramen udává, že lilie vyjadřuje jistotu správného a stálého směru, na námořních kompasech dávných mořeplavců označovala sever a z téhož důvodu ji přijalo do svého znaku i skautské hnutí.

Vlajka obce

List tvoří tři svislé pruhy: modrý, žlutý a modrý v poměru 1:2:1. Ve žlutém pruhu dvě přivrácené modré sekery s černou lilií mezi topůrky. Poměr šířky k délce listu je 2:3."   Původní návrhy znaku a vlajky obce (z roku 1998), stejně tak jako nové jednodušší grafické stylizace (z května 2010) zpracoval heraldik Mgr. Jan Tejkal. Znak i vlajka byly schváleny rozhodnutím Předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky o udělení znaku obce 6.4.1998.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Heřmanice u Oder (obec) Nový Jičín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)