Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Martínkovice (obec) [6257]



Naše obec je jednou z několika dlouhých lánových (přípotočních) vsí, které vznikly ve 13. století v Broumovské kotlině. Benediktíni břevnovského kláštera, kterým zdejší kraj daroval český král Přemysl Otakar I., osídlili úrodné roviny kolem řeky Stěnavy a jejích přítoků německými zemědělci a řemeslníky z Durynska a Flander. První písemné zmínky o Martínkovicích pocházejí z roku 1320.

Po několik staletí byli zdejší obyvatelé odkázání na místní přírodní zdroje, obživu hledali převážně v zemědělství a drobné řemeslné výrobě. S Broumovským panstvím byli svázání robotou. Teprve až rok 1848 a technický pokrok zmírnili dřinu na vesnici a osvobodili zemědělce z poddanství. Dochované statky v obci většinou pocházejí právě z 19. století. Naši bohatí němečtí předci tehdy dokázali postavit (i bez aut a železnice) zcela ojedinělé zděné stavby, které svým objemem, prostorovým uspořádáním, použitými stavebními prvky a členěním fasád - zvláště pak štítů - jsou výjimečné v České Republice.

Krajinu na Broumovsku bohatí benediktíni posvětili v 17. a 18. století církevními architektonickými skvosty. Patří k nim i skupina devíti barokních kostelů z dílny Martina Allia a Kryštofa a Kiliána Ignáce Dientzenhoferů.

Mezi významnější stavební památky v obci patří také barokní fara z roku 1690, ve které často pobýval český historik Václav Vladivoj Tomek a kaplička sv. Anny, postavená v roce 1798 a do původní podoby obnovená a vysvěcená v roce 1999. Na návrší naproti kostelu se nachází velké pohřebiště vojáků z první světové války i ruských válečných zajatců z druhé světové války. Na hřbitově stojí památník padlým.

Nejvyššího počtu obyvatel - 1797 - dosáhly Martínkovice v letech 1912-1913. Z téže doby pochází základní škola, opravená v roce 1999. Textilka byla postavena na místě bývalého mlýna ve druhé polovině 19. století. V roce 1875 v ní tehdejší nový majitel továrník Moritz Schur z Vídně rozšířil provoz přádelny o tkalcovnu a sukárnu. Tkaly se zde damašky, látky na ubrusy a prostírání, později i hedvábí používané ve druhé světové válce na výrobu padáků. Dnes je objekt uzavřený. Stejný osud postihl i malou továrničku na výrobu nudlí, ve které se po válce vyráběla kružidla. Martínkovice dnes mají 550 obyvatel, nejvíce ze všech vsí na Broumovsku. Na úbytku obyvatel se nejvíce podepsalo poválečné vysídlení Němců a uzavření obou továren v obci.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Martínkovice (obec) Náchod



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)