Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hynčice (obec) [6246]



Vznik obce je zaznamenán 31. srpna 1255, kdy opat břevnovsko-broumovského kláštera Martin předal německému vůdci kolonistů Frichelovi k usídlení jeho družiny a k hospodaření lesní pozemky při řece Stěnavě v rozloze zhruba dnešních 140 ha.                        

Obyvatelé Hynčic se živili zemědělstvím, dřevorubectvím a rybolovem. Postupně se obec rozrůstala: urbář z roku 1406 uvádí, že v té době obdě­lávali zemědělci v Hynčicích více než 100 ha půdy, a berní kniha z roku 1674 uvádí v obci 10 sedláků, 10 chalupníků a 25 stavení.                              

V roce 1 680 se poddaní z Hynčic zúčastnili povstání proti broumovské klášterní vrchnosti a po potlačení povstání bylo 8 nevolníků z Hynčic na broumovském náměstí popraveno. V letech 1741 -1763 Broumovsko částečně zasáhla prusko-slezská válka. Dodnes se místu nad Hynčícemi říká Laudonovy valy a o bývalé kapličce se vypráví, že byla pozorovatelnou generála Laudona.                          

Již v roce 1860, v počátcích rozvoje textilního průmyslu na Broumovsku, založili v Hynčicích bratři Heinzelové prádelnu Inu. Záhy byla výroba rozšířena i o zpracování bavlny a na konci 19. století také o tkalcovnu a úpravnu tkanin. Další oživení obce nastalo s výstavbou důležitých dopravních cest: železnice Choceň-Broumov a zpevněné silnice z Mezi městí do Broumova. S pracovními příležitostmi přicházeli noví obyvatelé a obživu našli i řemeslníci a živnostníci. Na přelomu 19. a 20. století vyvolal příliv nových obyvatel novou výstavbu bytů. Zlepšení životní úrovně přinesla elektrifikace r. 1913 a vybudování vodovodu v r. 1927.Přes útrapy 1. světové války byly Hynčice prosperující průmyslovou obcí. V r. 1939 měly 602 obyvatel.                              

Od r. 1939 byly Hynčice součástí československého území připojeného k Německu a po 2. světové válce byly stejně jako celé pohraničí osídleny novým českým obyvatelstvem. Textilní výroba v bývalé Heinzelově továrně byla ukončena r. 1957 a od r. 1958 byla zavedena strojírenská výroba v oboru foto-kino. Ve strojírenské výrobě pokračuje akciová společnost Broumovské strojírny.                              

 V 60. letech minulého století byla obec Hynčice připojena k sousední větší obci Ruprechtice a později obě k střediskové obci Meziměstí. Z rozhodnutí svých obyvatel se Hynčice znovu staly samostatnou obcí v r. 1992. Za poměrně krátkou dobu se udalo mnoho změn k lepšímu: do obce byl zaveden zemní plyn, vybudován nový rozvod telefonní sítě, opravena veřejná prostranství a místní komunikace, vybudovány chodníky, po povodních upraveno řečiště Stěnavy a opraveny všechny bytové domy i bývalá vila továrníků Heinzelů.                            

V roce 1984 vydal v Německu Reinhold Rosenberg knihu o historii obce jako vzpomínku původních odsunutých obyvatel. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Hynčice pod Sušinou (osada) Šumperk
obec, osada Hynčice nad Moravou (osada) Šumperk
obec, osada Hynčice (obec) Náchod



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)