Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Náchod » město, městys » Česká Skalice (město)

Česká Skalice (město) [6237]



Česká Skalice se nachází v nadmořské výšce 284 m n. m. v Úpsko-metujské tabuli. Městem protéká řeka Úpa, která pramení v Krkonoších a vlévá se v Jaroměři do Labe. V těsné blízkosti města leží přehradní jezero Rozkoš, nazývané často východočeské moře. Rozloha vodní plochy činí 1100 ha, průměrná hloubka nádrže je 10 m. Údolní nádrž Rozkoš, vybudovaná v letech 1966–1972, slouží nejen k regulaci průtoku vody v řece Úpě při táních a povodních, ale také se stala střediskem vyznavačů vodních sportů a rájem rybářů.

Krásný výhled na město, vodní plochu a blízké okolí se naskytne při pohledu z vysokovského návrší nebo od Václavic či ze Žernova. Při dobré viditelnosti můžeme z těchto výšin spatřit Krkonoše s nejvyšší horou České republiky Sněžkou.

Město Česká Skalice leží na území okresu Náchod, v Královéhradeckém kraji. Blízkost hranic s Polskou republikou poskytuje občanům výhody malého pohraničního styku. Nejbližší hraniční přechod do Polska je v Náchodě-Bělovsi (12 km). Město Česká Skalice kromě Náchoda sousedí s městy Červený Kostelec, Nové Město nad Metují a Jaroměř.

V České Skalici žije trvale pět a půl tisíce obyvatel. V letní turistické sezoně se přechodně počet obyvatel až zdvojnásobí. Celková rozloha města včetně místních částí Malá Skalice, Zájezd, Spyta, Zlíč a Ratibořice činí 1735 ha.

Novodobá historie města je spjata s textilní výrobou, rozvojem cestovního ruchu a rozvojem soukromého podnikání po roce 1989. Česká Skalice se svým okolím je krajem plným přírodních krás a kulturních zajímavostí.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Česká Skalice (město) Náchod



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)