Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bukovice (obec) [6231]



Obec Bukovice leží na soutoku Pěkovského a1 km severně od Police nad Metují ve směru na Broumov.

Osada byla založena kolem roku 1220 polickými benediktýny, kteří tu vystavěli poplužní dvůr, připomínaný ještě v r. 1405. Po jeho zrušení byli zdejší usedlíci povinni vykonávat robotu na dvorech polického panství, což vedlo k účasti na velkém selském povstání v r. 1680.

K polickému panství náležela Bukovice až do r. 1848, poté byla sloučena s Velkou Ledhují. Osamostatněna byla v r. 1877, v r. 1954 připojena k Polici nad Metují, v r. 1960 oddělena a spojena s Hlavňovem s názvem Hvězda. Nyní je samostatnou obcí.

Při sčítání domů a bytů v r. 1970 bylo v obci 96 domů, 145 bytů, 389 obyvatel, z toho 117 důchodců. V r. 1991 dochází ke zrušení a likvidaci bývalého textilního závodu VEBA, který přechází v restituci do vlastnictví p. Goldmanna. Ten jej záhy prodává pochybnému majiteli. Továrna dnes chátrá a pustne. Bezúplatným převodem od FNM obec získala do svého majetku prodejnu potravin. Od r. 1993 dochází v obci k prudkému rozvoji podnikání. Podnikat začíná kolem třiceti nových drobných řemeslníků.

V roce 1997 ve dnech 7. a 8. července postihla obec povodeň, kterou nikdo nepamatuje. Valící se masa vody se řítila pod silnici od vrátnice továrny až po sokolovnu. Voda zaplavila kravín, Plácek, navážku za garážemi k Hlavňovu, tenisové kurty, usedlost u Hubků čp. 4. Nezůstaly ušetřeny některé obytné domy, podmáčeny byly chodníky. Škoda na obecním majetku byla odhadnuta na 224 tis. Kč.

Při silnici stojí sloup s Immaculatou z r. 1747 a malá zvonička. Polopostavu Madony s Jezulátkem nalezneme v pečetním poli obecní pečeti z 18. století.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Bukovice (osada) Jeseník
obec, osada Bukovice (osada) Šumperk
obec, osada Bukovice (obec) Brno-venkov
obec, osada Bukovice (obec) Náchod
obec, osada Bukovice (část obce) Šumperk



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)