Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Brzice (obec) [6230]



Z roku 1422 pochází první zmínka o Brzicích, v té době byla obec v držení rytíře Myslibora z Brzic. Před rokem 1495 se stávají Brzice součástí smiřického panství, v 16. století se však opětovně stávají samostatným zemsko-deskovým spolkem a od 17. století až do roku 1848 obec vlastní panství Hoříněves. Revoluční rok 1848 přinesl obci samostatnosti a rozvoj v oblasti hospodářské i kulturní, v té době byl založen např. sbor dobrovolných hasičů (r. 1877).

Do konce 19. století vzkvétalo v obci ruční tkalcovství, plátno se tkalo téměř v každém druhém místním domě. Na začátku 20. století díky rozmachu továren postupně toto řemeslo zaniká a většina místních obyvatel se živí zemědělstvím nebo ažurováním, tj. vyšíváním do plátna. V roce 1933 zemřel v Zákoutí poslední ruční tkalec.

Brzické děti navštěvovaly nejprve prorubskou školu, od roku 1829 pak školu v obecním domku č.p. 21 přímo v Brzicích, v roce 1881 byla postavena nová školní budova. Vyučovalo se zde až do roku 1976, kdy došlo k postupnému rušení jednotřídek, kterému neunikla ani brzická škola. V roce uzavření školu navštěvovalo 15 žáků z Brzic, Prorub a okolních osad, kteří od následujícího školního roku dojížděli do školy v Chvalkovicích. V současné době sídlí v budově bývalé školy obecní úřad.
Během první světové války byli povoláni do boje všichni zdejší mladí muži, postupně rukovali i muži starší. Ve válce padlo nebo následkem zranění zahynulo 11 brzických vojínů, na jejichž počest byl v roce 1931 vystavěn v obci památník.
Za druhé světové války tvořily Brzice hranici protektorátu; Proruby a Komárov se staly součástí Německa. V této válce nepřišel o život ani nebyl odveden do koncentračního tábora žádný brzický občan.

Vývoj v poválečné době byl ovlivněn politickým převratem, postupně bylo v obci v budovatelském duchu založeno družstvo JZD a další politické, kulturní a zájmové spolky. Většina obyvatel byla zaměstnána v zemědělství či dojížděla za prací do vzdálenějších továren a podniků.

V rámci územní reorganizace v roce 1960 byly k Brzicím připojeny Proruby s osadami Komárov, Běluň, Žlíbeček a Harcov, který patřil společně s přilehlým Žďárem do té doby k obci Velká Bukovina. V roce 1980 přestaly existovat osady Harcov, Dolní a Horní Žlíbek a byly přejmenovány pouze na Žďár - osadu Brzic. Došlo i k přečíslování všech domů.

Po pádu komunistického režimu v roce 1989 spadají Brzice nadále do okresu Náchod, od roku 2003 jsou součástí nově vzniklého vyššího územně správního celku Královéhradecký kraj.

V roce 1900 měly Brzice okolo 500 obyvatel, na začátku 21. století obec čítala okolo 200 stálých obyvatel.

strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Brzice (obec) Náchod



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)