Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Borová (obec) [6228]



Naše obec Borová se nachází v podhůří Orlických hor, 14 km od okresního města Náchod v blízkosti státní hranice s Polskou republikou v nadmořské výšce 620 m. Katastr obce má rozlohu přibližně 300 ha. Návštěvníka či turistu, ať přichází odkudkoliv, přivítá červená věž kapličky zasvěcená Božskému srdci Páně. Zde se pak za pěkného počasí může pokochat krásným výhledem na Krkonoše, na stolovou horu Ostaš, na polské Kladsko i na hřebeny Orlických hor.

Obcí protéká Borovský „Mezní“ potok, na němž jsou zbudovány dvě vodní nádrže. Ve středu obce je kulturní dům s tanečním sálem, salonkem, výčepem a obecním úřadem, obchod s potravinami a dominantní budova školy, v současné době nevyužívaná. Ke sportovnímu vyžití mají občané k dispozici fotbalové hřiště a tenisový kurt.

V současné době má obec 195 obyvatel, což je nejmenší počet v psané historii obce. Domů je v obci 133, z nichž 68 slouží k rekreačním účelům.

Historie obce začíná na nejvyšším kopci - Strážnici (691 m. n. m.) Její důležitost byla ve starých dobách značná. Již za vlády Přemysla Otakara I. a II. obsadili tuto pohraniční krajinu českého koutku kladského Charvaté, aby tento pomezní úsek strážili. Měli různá privilegia - výsady strážců v držebnosti s právem mýcení i volnost honební. Vlastnili tento strážný vrch s příslušným úbočím a lánem královského hvozdu. Jmenovaní strážci hranic si založili osadu při potůčku na úbočí Strážnice. Dnes se zde říká "Na Drahách". Zde stavěli první usedlosti, které však byly později postupně likvidovány a další se začali stavět už v prostoru dnešní obce. Tolik dle ústního podání.

První písemná zmínka o Borové je z roku 1445 v Náchodské pamětní knize, která je uložena ve Státním okresním archivu v Náchodě.

Další písemná zmínka je o 100 let mladší, a to v deskách zemských, kde se obec připomíná jako ves Borowey, patřící k náchodskému panství. Jméno Borová pravděpodobně nevzniklo jako ves založená v borovém lese, ale jako ves či statek nějakého Bora. Roku 1654 se zde podle berní ruly vyskytovalo 6 rolníků s potahem, 1 zahradník a 1 chalupník. Dle tereziánského katastru z roku 1757 zde bylo 12 hospodářů a dva tkalci. První zpráva o velikosti obce je z roku 1833 a uvádí se v ní, že v obci žilo celkem 549 obyvatel v 82 chalupách. Dle dalších záznamů Borová stále rostla, co do počtu obyvatel i počtu obytných stavení.

Také se uvádí, že v obci byl mlýn a pila. Mlýn byl postaven v roce 1807 a byl zařízen na jedno "složení". Zvláštností bylo, že do mlýna tekla voda ze tří směrů - z již zmíněné Strážnice, z Lógru a potůček od Kašparky. Pro zajímavost: "Lógr" je místo v obci, kde v roce 1812 ruští kozáci lágrovali, když táhli proti Bonapartovi k Lipsku. Voda z potoků byla potom svedena do rybníka nad mlýnem, který byl zásobárnou vody pro mlýn v případě nedostatku vody. Mlýn byl v provozu necelých 30 let.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Borová Lada (obec) Prachatice
město, městys Havlíčkova Borová (městys) Havlíčkův Brod
obec, osada Borová (obec) Náchod
obec, osada Borová (obec) Svitavy
obec, osada Borová (část obce) Český Krumlov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)