Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Strenice (obec) [6183]



Oblast údolí Strenického potoka byla osídlena již od pravěku, což dokládají archeologické nálezy koster a bronzových předmětů. Dnešní obec STRENICE je doložená v písemných památkách již od 12. století, kdy byly Strenice osadou farní,  a až do roku 1852 byly Strenice městysem.  Obec Strenice zřejmě vznikla jako zástavba podél významné komunikace, která vedla v údolí Strenického potoka v podhradí tvrze Velké Horky. Koncem středověku lemovalo údolí 12 rytířských tvrzí.

Strenice jsou obcí velmi starou, náležely mezi „městečka království českého“.  Název Strenice je vysvětlován různě: jedni tvrdí, že Strenice mají svůj původ od travnatých strání (Stránice), které obec obklopují; jinde se uvádí, že název je odvozen od osobního jména Straněj. Strenice ve starých záznamech bývají uváděny též jako Strejnice, Strýnice nebo také Straynice.

Strenice mají ve znaku lípu (s hnědým kmenem a zelenou korunou, stojící na černém, někdy zeleném, trojvrší) a na ní sedí šedý slavík – „od množství lip vůkol rostoucích a slavíků v údolí našem na jaře se zdržujících“ , jak praví kronika obce. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Strenice (obec) Mladá Boleslav



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)