Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Nepřevázka (obec) [6150]



Katastr Nepřevázky leží na jižním úpatí Chlumu v rozmezí 209 - 349 metrů nad mořem, v České tabuli na rozhraní dvou oblastí - Severočeské a Středočeské tabule. Obec má protáhlý tvar, směřující od jihu k severu. Jižní část leží v plochém terénu, severněji položená zástavba stoupá po svazích Chlumu a působí velice příznivým dojmem při panoramatických pohledech, zejména ze silnic od Prahy a Nymburka. Obec sice postrádá stavební dominanty, ale červené střechy obytných objektů, zasazené v poměrně bohaté vnitřní zeleni v pozadí ze zalesněných Chlumem, vytváří opravdu pěkný pohled.

V obci se nachází vodní nádrž s možností koupání, fotbalové hřiště, tenisové kurty, dětské hřiště, hotel, restarace a dvě hospody.

Z Nepřevázky (například od kapličky, která určitě stojí za okouknutí) je možné dojít lesní cestou na Chloumek, zde se zastavit u hájovny, na které je pamětní deska jako vzpomínka na zdejší pobyt Bedřicha Smetany. Pod hájovnou vyvěrá pramen pitné vody do studánky, u které se můžete osvěžit a pokračovat dále ke "Švédským šancím". Jedná se o hliněný val z dob nejstaršího osídlení krajiny, ale název vznikl během třicetileté války. Potom je možné pokračovat dále lesem po turisticky značených cestách (směrem na Mladou Boleslav nebo Dobrovicko) nebo se vrátit zpět do Nepřevázky a posedět v Hospodě na Statku, Formance nebo U Mysíků.

Nepřevázka je vhodná, jako výchozí, cílové i zastávkové místo pro cykloturistiku.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Nepřevázka (obec) Mladá Boleslav



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)