Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Mečeříž (obec) [6143]



Mečeříž se nachází v jihozápadní části okresu Mladá Boleslav, západně od Benátek nad Jizerou, v nadmořské výšce 264 - 286 m.n.m. (vrch Černava, nejvyšším bodem území je vrch Horka (290,2 m.n.m.). Obec leží ve spádovém území silnice E65 Praha - Mladá Boleslav a obcí procházejí silnice III. třídy od "Čtyř kamenů" přes Hlavenec a Kostelní Hlavno do Mečeříže a dále na Benátky nad Jizerou. Druhá silnice z Mečeříže směr Slivínko, Byšice na Mělník. Obec je převážně zemědělská s rozvinutými službami, s autobusovým spojením na Benátky nad Jizerou, Mladou Boleslav a Prahu. V obci končí linky Pražské integrované dopravy č. 419 a 420.

Při počtu 425 obyvatel je obec vybavena Mateřskou školou, zdravotním střediskem i poštou. V Mečeříži jsou prodejny potravin, stavebnin a hostinec Mexiko. Dvakrát v týdnu je možno využít služeb kadeřnictví a jedenkrát týdně pedikúra. Obec má vlasní knihovnu s možností využití počítače s připojením na internet veřejností v době úředních hodin obecního úřadu, případně dle dohody. V Mečeříži jsou k použití tenisové kurty, dětské hřiště a asfaltová plocha s odrazovou stěnou. Obcí prochází cyklostezka z Kochánek (Pojizerská cyklostezka) na Konětopy, případně Kokořín.

V obci se nachází chráněná památka kostel Povýšení sv. Kříze (vysvěcení 1913, původní kostel od 1363) a jeden z nejstarších vodovodů a vodojemů na Mladoboleslavsku (1910).

Obec Mečeříž je členem Svazku obcí Mladoboleslavský venkov.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Mečeříž (obec) Mladá Boleslav



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)