Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Košátky (obec) [6131]



Název obce Košátky(Koschatek, Košatka)je odvozen od názvu mělké pletené nádoby s pojmenováním košatka (ošatka). Ošatky byly zřejmě známé zboží tehdejších obyvatel košáteckého údolí.

Ves Košátky je prvně písemnými prameny doložena k roku 1365. Tehdy jeden z příslušníků hornoslivenské nižší šlechty Žibrid ze Slivence prodal poplužní dvůr s tvrzí, rolemi, lukami, lesy a mlýnem Petrovi Krabicovi z Weitmile.
Touto koupí byly Košátky včleněny do vznikající majetkové državy bratří Weitmilů, kteří ve zdejším regionu po celou druhou polovinu 14. století vytvářeli majetkovou základnu svého rodu.

Zdali byla původní košátecká tvrz předchůdkyní dnešního zámku, nebo stála kdesi ve Starých Košátkách, jak praví místní tradice nelze na základě dochovaných pramenů určit. Dědicem celého rodinného jmění se po Petrovi stal jeho syn Zikmund Krabice z Weitmile, který poprvé v roce 1421 vystupuje s predikátem „z Košátek“. Po skončení husitských válek se nástupcem Zikmunda z Weitmile stal Jan Košátecký z Weitmile. Do dějin vsi se zapsal tím, že na místě dnešního zámku vystavěl novou gotickou tvrz, z níž se do dnešních dnů zachovala mohutná hranolová věž. Východně od tvrze s poplužním dvorem postupně vyrůstala stavení vrchnostenských provozů, panské čeledi a řemeslníků. Tato část byla již na konci 15. století zvána Novými Košátkami, zatímco původní ves na svazích nad potokem slula Starými Košátkami. Velké změny nastaly v Košátkách ve druhé polovině 16. století, když tehdejší majitel Jáchym Novohradský z Kolovrat na místě tvrze vystavěl nový renesanční zámecký komplex. V roce 1627 měly Staré Košátky 6 chalupnických usedlostí, v Nových Košátkách byla tehdy pouze vrchnostenská stavení. Nové poddanské stavby v obou částech obcí začaly vyrůstat až v první polovině 18. století. V roce 1842, tedy v době vyhotovení stabilního katastru, měly obě části vsi 24 popisných čísel.

Košátecko v současnosti

Na k.ú Košátky jsou tři zástavbové lokality - Nové Košátky se zámkem, Staré Košátky a chatová osada na Vinici s cca 60 chatami. Košátecko je hojně využíváné víkendovými návštěvníky pro klidné přírodně zajímavé prostředí, v neposlední řadě houbaři a rybáři na pstruhové vodě Košáteckého potoka. Občerstvení návštěvníci nacházejí navečer v Obecní hospodě (druhé pohostinství U Huberta je v současnosti v rekonstrukci), dále v dopoleních hodinách v prodejně potravin, která je umístněná v budově obecního úřadu (bývalá škola, mimo neděli). Obcí prochází železnice (Praha-Všetaty-Mladá Boleslav), na které je zastávka. Autobusy do Košátek zajíždějí ze směru Kr. Vrutice, Benátek n.J. hlavně pro dopravu žáků do škol. Na k.ú Košátky probíhá na bývalé zemědělské půdě dle územního plánu obce výstavba rodinných domků na košátecké poměry v počtu nevídaném. Stavebníky přitahuje klidné prostředí s přírodou a zřejmě též přijatelná cena pozemků. Historické památky již od období 14. století jsou v soukromém vlastnictví a veřejnosti nepřístupné, majitelé se snaží o jejich rekonstrukci, která probíhá v současnosti na hospodářských objektech


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Košátky (obec) Mladá Boleslav



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)