Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Josefův Důl (obec) [6120]



Počátky historie obce Josefův Důl jsou těsně spjaty s historií panství Kosmonosy a s prvními příznaky rozvoje textilního průmyslu v Čechách v druhé polovině 18. století. V roce 1760 koupila od Hrzánů z Harrasova zadlužené panství Kosmonosy Marie Johana rozená hraběnka z Martinic (1731 – 1804), provdaná za Josefa hraběte Bolzu. Ten se rozhodl posílit výnos kosmonoského panství a v roce 1763 založil nedaleko zámku manufakturní výrobu bavlněných tkanin. S rozšiřováním výroby vznikla potřeba dalších provozů k zušlechťování látek, zejména k barvení a potisku. Byla vybrána lokalita nedaleko Kosmonos na břehu Jizery. Barvírna postavená v roce 1764 zaměstnala větší množství dělníků a profesních odborníků, kteří se usadili v okolí manufaktury. Místo bylo nazváno německy Josefsthal – Josefův Důl, také Josefodol. Josef hr. Bolza zemřel v roce 1782. Vdova se po čtyřech letech vdala podruhé za Fridricha Gottharda svob. pána Mirbacha. Jako dědička panství Kosmonosy se pokoušela udržet výrobu v manufakturách, ale nakonec vše prodala. V roce 1793 koupil manufakturní výrobu v Kosmonosích a Josefově Dole podnikatel Jan Josef Leitenberger. Převedl celou kosmonoskou výrobu do Josefova Dolu a podnik postoupil svému nejstaršímu synovi Františkovi. František Leitenberger se díky svým schopnostem zařadil mezi největší průmyslníky v Rakousku.

Josef hr. Bolza byl příslušníkem rodu, který pocházel z Neapolska. Užíval erbu: Štít čtvrcený s vloženým hrotem v patě štítu a středním štítkem. Ve středním stříbrném štítku černý orel. V 1. a 4. zlatém poli přivrácený červený, zlatě korunovaný, dvouocasý lev, držící v předních tlapách modrou hvězdu; 2. a 3. pole pětkrát stříbrno-modře dělené; v červeném hrotu zlatý měšec. Johan Josef Leitenberger, majitel textilních manufaktur a kupec manufaktury kosmonoské a josefodolské byl jedním z dvanácti dětí Františka Leitenbergera, barvíře v Levíně. Když Bedřich František Leitenberger obdržel v roce 1868 Řád železné koruny 3. třídy byl císařem povýšen do rytířského stavu a za pět let na to do stavu svobodných pánů. V obou případech mu byl potvrzen erb: V modrém štítě zlaté kosmé břevno a v něm za sebou tři modré hvězdy.

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1790.

Historie obce není dlouhá. Původně byla součástí obce Debř a tvořilo ji jen několik domků. Rozvoj obce začal v 60. letech 18. století po přestěhování textilní výroby z Kosmonos v roce 1763. Zakladatelem továrny byl feudál hrabě Bolza.

V roce 1793 zakoupil textilku Jan Josef Leitenberger, který vlastnil továrny v Zákupech ("sídelní" město Leitenbergů) a Vernařovicích. V roce 1833 nastoupil do vedení továrny Bedřichm Leitenberger - to už byla třetí generace podnikavé rodiny Leitenbergerů. Brzy nastal velký rozvoj výroby a s ním také rozvoj vlastní obce. Od roku 1872 se jednalo o odluce místní obce Josefova Dolu od katastrální obce Debř-Hrdlořezy. V té době byly veškeré reality (pozemky a budovy) v obci majetkem firmy Leitenberger. Rozsáhlý areál textilní továrny v oblouku řeky Jizery byl parkem, kterému vévodil zámek postavený v roce 1860 v palladienském stylu, oddělen od sídliště tvořeného převážně činžovními domy a třemi stylovými vilami.

V roce 1873 byla odluka obce od obce Debř-Hrdlořezy provedena a tím byla započata historie samostatné obce Josefův Důl. Obec byla převážně německá a velkým překvapením bylo vítězství Čecha Františka Jeníka, ředitele zahradnictví, v prvních volbách starosty konaných v červenci 1873. Jeník byl starostou obce do července 1884. V té době byla postavena škola s vyučovacím jazykem německým a rodinná hrobka Leitenbergerů.

Po tragické smrti syna a nástupce barona Leitenbergera koupila v roce 1905 továrnu a domy v obci akciová společnost Cosmanos a v roce 1920 koupila i zámek s parkem. Do roku 1924 měla obec název Josefodol, pocházející z německého názvu Josefstahl, až po výnosu min. vnitra z tohoto roku byl název změněn na Josefův Důl. Obec sama neměla žádný majetek, teprve koupí od fy. Cosmanos v roce 1926 získala zámek s parkem a v r. 1937 ve zdejším katastru 8ha a v katastru bradleckém také 8ha půdy. Rozvoj obce až do roku 1932 byl podmíněn dobrou prosperitou textilky, jejíž chod byl zastaven na dva roky v době všeobecné hospodářské krize. Těsně před druhou světovou válkou byl krátkodobě obnoven, ale v jejím průběhu sloužila továrna německému válečnému průmyslu.

Textilní výroba byla v "Josefodole" (jak si místní obyvatelé zkracují název obce) obnovena až po skončení 2. světové války. V roce 1946 byla místní textilka začleněna do nově zřízeného národního podniku Tiba, Dvůr Králové nad Labem. Josefův Důl se stal čistě průmyslovou obcí.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Josefův Důl (obec) Jablonec nad Nisou
obec, osada Josefův Důl (obec) Mladá Boleslav



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)