Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Březno (obec) [6091]



Jméno obce bylo odvozeno dle březových porostů v této kotlině ohraničené pahorkatinou Chlumu…... Březno má dávnou a zajímavou minulost. Je vzdáleno východně od Mladé Boleslavi 7,7 km a leží na 50 o 24 28 severní šířky , 32 o 40 15 východní délky a 212 m nad mořskou hladinou. Jméno obce bylo odvozeno dle březových porostů v této kotlině ohraničené pahorkatinou Chlumu na jižní a tokem Klenice na severní straně. Základem je slovo bříza. První písemná zmínka v historických letopisech pochází z roku 1255. Tehdejší osada byla v držení pánů z Vartenberka. Někde v místech dnešního zámku stávala tvrz, pravděpodobně obehnaná vodním příkopem. Zde sídlil Markvart a Hostilka, rodiče Havla z Lemberka, Jaroslava, Markvarta a Vojslavy. S nimi byt také spřízněn Zbislav z Bračič, otec Přibyslava z Křízanova – dědeček svaté Zdislavy.

Ve Březně je tedy kolébka zakladatelů hradu Lemberka, Jablonného, hruštické tvrze nad Turnovem, zámku Valdštejna, Hrubého Rohozce, ale i hradu Zvířetice na Mladoboleslavsku. Vartenberkové drželi ves s tvrzí až do 15. století, kdy ji postupně vlastnili různí vladykové z okolí a později další šlechtické rody (Lapačkové ze Sukorad, Hložkové ze Žampachu, Bubunové z Bubna a Litic aj.). Podle výpisu ze zemských desek bylo Březno jmenováno městečkem již v roce 1561, za Mikuláše Vratislava z Bubna. Později kleslo zpět na ves. V závěru října 1727 povýšil císař Karel IV. ves opět na městečko s právem tří výročí a jednoho týdenního trhu. V roce 1749 koupili Březno Netoličtí z Netolic, kteří je ale drželi jen do roku 1751, kdy je prodali Janu A. hraběti z Kounic. Když v roce 1765 původní chátrající zámek , jehož dominantou byla patrně kamenná čtyřhraná věž, později přeměněná ve zvonici, vyhořel, vybudovali místo něho v roce 1770 nový, daleko rozsáhlejší barokní zámek. Zámeckou budovu obklopoval anglický park, založený na místě původních hospodářských objektů renesančního zámku a pivovaru.

Kounicové drželi Březno do 2.poloviny 19.století. Po smrti hraběte Albrechta z Kounic zdědila panství dle rodinné úmluvy jeho dcera, baronka Marie provdaná za knížete Hohonlohe-Waldenburg.V roce 1934 – zámek koupil známý pražský stavební podnikatel Ing V. Stieber.Po II. světové válce byl zestátněn a dán do správy Pražského kraje a později Středočeského KNV. Byla zde umístěna základní škola a úřadovny MNV. Dnes je zámek s přilehlým parkem v majetku pp.Ing Martina Jonáše, Ing. Jitky Jonášové, Františka Báčka a Lenky Báčkové. V současnosti probíhá obnova této nemovité kulturní památky /od r. 2003/ s využitím finančního příspěvku ministerstva kultury ČR v rámci programu záchrany architektonického dědictví a je rovněž podpořena Středočeským krajským úřadem z fondu obnovy památek. Další dominantou náměstí je farní kostel sv. Václava, vybudovaný roku 1718 hrabětem Janem Josefem z Bubna. Jeho někdejší výzdoba, dnes v depozitáři deicéze, dokládá, že bylo Březno v 18.století významným uměleckým centrem. Řada soch a bust světců a evangelistů pocházela kolem roku 1760 z dílny sochaře M. Jelínka ze známé kosmonoské hutě. Na prostorném náměstí jsou barokní sochy sv. Floriana /z r. 1727/, sv. Prokopa /z r. 1730/. Na rozcestí silnic do Nové Telibi a Dolánek socha sv. Václava, která původně zdobila průčelí kostela.

Zvonice, nejvyšší stavba obce, byla postavena počátkem 16.století, kdy byla součástí původního renesančního zámku. Faktograficky je doložena roku 1586. Stanová střecha s dvěma makovicemi pochází z roku 1869. Místnosti v prvním i druhém poschodí sloužily jako obydlí zvoníka. Z druhého poschodí vedou schůdky ke 2 zvonům. První, nazvaný Václav pochází z roku 1598 od zvonaře Jakuba Mělnického. Dle odhadu váží 850 kg . Druhý zvon pochází z roku 1546 od zvonaře Petra z Hradce, má obdobnou výšku a průměr a odhadovanou hmotnost 950 kg . V roce 1988, kdy probíhala generální oprava věže, byl instalován nový hodinový stroj a cymbál. Ve zvonici se střídavě zvoní jedním zvonem, o státních svátcích, v den sv. Josefa a sv. Václava, o Květné neděli , o velikonočních a vánočních svátcích, většinou ve 12 hodin nebo večerní klekání.

V obci je mateřská a základní škola. Po výstavbě nového objektu v r. 1985 byla zrekonstruována také původní školní budova z r. 1923. K významným rozhodnutím a akcím sloužícím zkvalitňování životního prostředí, patří rekonstrukce komplexu Tělocvičné jednoty SOKOL, výstavba kanalizačního systému a zejména nedávno dokončené víceúčelové hřiště pro míčové hry s tartanovým povrchem v hodnotě téměř pět milionů korun. Fotbalový oddíl hraje své soutěže na hřišti v Židněvsi. S Březnem souvisí dlouholetá tradice české házené. V posledních více než deseti letech se výrazně mění tvář obce na všech světových stranách, přirůstá řada nových rodinných domů. Od roku 1992 jich bylo již 30 dokončeno a 30 je rozestavěno a dalších 30 stavebních parcel je připraveno k zástavbě, parcely jsou již ve vlastnictví budoucích stavebníků.

V obci byla v roce 1991 dokončena stavba vodovodní sítě napojené na VaK, a.s. Mladá Boleslav. V obci je  ČOV s tlakovou kanalizační sítí společnou i pro sousední obec Židněves. Na tuto stavbu v hodnotě 42 milionů korun přispěl SFŽP částkou 18,6 milionu korun a FŽP Středočeského kraje částkou 1,1 milionu korun. Rozvíjí se též podnikatelské aktivity občanů ve více oborech např.pohostinství, obchodní síť, kadeřnictví, kosmetika, zámečnictví. Nejvýznamnější je firma Ing. Ladislava Vyrtycha – výroba osvětlovacích těles s počtem zaměstnanců cca 70. Zemědělskou výrobou se zabývá Zemědělská, a.s. se sídlem v Dlouhé Lhotě.

Dnes tvoří obec Březno 205 domů, v obci a sousedních Dolánkách žije 658 obyvatel.Převážná část občanů pracuje v podnicích a organizacích v Mladé Boleslavi a nejbližším okolí. Společenský život v obci prožil největší rozkvět za I. republiky a v době těsně poválečné – do doby, kdy byl ze známých důvodů narušen. Společenské organizace, které působily v té době v obci mají svoje pokračování T.J. Sokol ČSTV, které má mnoho sportovních oddílů v soutěžích a pracuje soustavně s mládeží. Soustavně s mládeží pracuje i SDH a Obec baračníků pro Březno a okolí. Obec finančně podporuje hlavně sportovní organizace a ty, které pracují s mládeží, lze předpokládat rozšíření aktivit společenských organizací z důvodu, že ze strany obce jsou vytvořeny podmínky – budování nových kvalitních sportovišť a druhý důvod – rostoucí počet obyvatel obce – mladých rodin.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Březno (obec) Chomutov
obec, osada Březno (obec) Mladá Boleslav
obec, osada Malé Březno (obec) Most
obec, osada Malé Březno (obec) Ústí nad Labem
obec, osada Velké Březno (obec) Ústí nad Labem
obec, osada Krásné Březno (městská část) Ústí nad Labem



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)