Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Boreč (obec) [6085]



Kdy byla obec založena nelze zjistit, protože nejsou žádné záznamy. První zmínka o Borči je z roku 1385, kdy zemřel pan Slavibor ze Slivna, syn pana Vítka ze Slivna. V kronice se píše:"Téhož roku Zachariaš bratr zemřelého Slavibora trh deskami jest prokázal části své i bratra svého Slavibora tak, jak jim to otec jich, někdy pan Vítek ze Slivna jest odkázal".

Potom patřila obec Boreč po nějakou dobu pánům z Kováně, což bylo kolem roku 1404. V roce 1505 se uvádí v listinách zemských, že Boreč patřil do majetku panství Košáteckého a později roku 1548 bylo panství koupeno králem Ferdinandem. Od roku 1615 náležela Boreč k panství Bezenskému a to až do roku 1694, kdy Jan Václav Bzenský prodal Bezno a Boreč panu Janovi Rudolfovi Zárubovi z Hrustiřan - hejtmanu kraje mladoboleslavskému. Ze záznamů je patrno, že Boreč patřila ke dvěma panstvím: bezenskému a všeliskému.

V podanství Boreč zůstala až do úplného zrušení roboty - do roku 1848. Po tomto roce se obyvatelé obce mohli svobodně věnovat svému hospodaření s nadějí, že Čechům bude lépe ve své vlasti. Skutečnost, ale byla jiná, neboť v době nástupu na trůn císařem Františkem Josefem I. byly pohřbeny všechny naděje na práva českého národa. Teprve v roce 1918 ustavením Československé republiky byly dány českým občanům práva o která dlouho bojovali.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Boreč (obec) Mladá Boleslav
obec, osada Boreč (část obce) Litoměřice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)