Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bakov nad Jizerou (obec) [6079]



Na řece Jizeře mezi Mnichovým Hradištěm a Mladou Boleslaví leží město Bakov nad Jizerou. Je jedním z 8 měst Mladoboleslavska. Rozkládá se na ploše 2701 ha. Má přibližně čtyřiapůltisíce obyvatel a nachází se asi 10 km severně od Mladé Boleslavi, poblíž trasy mezinárodní silnice E65 Praha - Liberec. Je železniční křižovatkou tratí Praha - Turnov, Nymburk - Rumburk, Bakov n. J. - Kopidlno. Město, na jehož území se nachází i dva větší průmyslové podniky, spravuje šest historických obcí. V roce 2000 byl Parlamentem ČR udělen městu městský prapor. Místní vlastivědné muzeum Bakovska bylo otevřeno roku 2002. Díky své vynikající poloze je Bakov nad Jizerou přirozeným horizontálním středem mezi Máchovým krajem a Českým rájem a vhodným výchozím bodem pro výlety směřující do těchto oblastí. V posledních letech byly vybudovány v okolí města i cyklotrasy. V roce 2003 se město připojilo k projektu Mikroregionu Český ráj "Letní turistické autobusy Český ráj", což oceňují nejen pěší turisté, ale i cyklisté, jelikož na této lince je umožněna přeprava jízdních kol. Nedaleko městečka se nachází zříceniny hradu Zvířetice.

První písemná zmínka o Bakov pochází ze 14. století, kdy patřil jakožto farní ves ke zboží kláštera Hradiště. Roku 1345 získává od opata kláštera Hradiště zprávu nad ním i jeho okolím Markvart ze Zvířetic a tím se stává Bakov pod zprávu panství Zvířetického, kterým bylo městečko roku 1556 dědičně potvrzeno.

Ve 30. válce byl celý Bakov do základů vypálen a musel být proto celý obnoven. Požáry se nevyhnuli městečku ani v dalších staletích, stejně jako pravidelné, mnohdy zničující povodně. Další významným milníkem je stavba železničního uzlu pod hradem Zvířetice v roce 1865.

Od 19. století je známé výrobou orobincového zboží. Mezi nejvýznamnější památky patří barokní sloup Nejsvětější trojice a renesační portál bývalého hřbitova.

V Bakově se narodil a působil hudební skladatel Jiří Ignác Linek. Bakovští si připomínají místa dlouhodobého pobytu spisovatelů R.J.Kronbauera, F. Horčičky-Havíře, K.Sellnera, A.Havla, J.Podobského, sochaře J.Hájka, malíře R.Livory a dalších umělců.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Bakov nad Jizerou (obec) Mladá Boleslav



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)