Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Nosálov (obec) [6052]



Obec Nosálov se nachází asi 6 km severně od města Mšeno v malebně zvlněné krajině Polomených hor ve výšce 382 m.n.m. Obec je rozložena na jihovýchodním úbočí Vrátenské hory, jejíž vrchol je zakončen ve výšce 508 m. ocelovým objektem rozhledny, která návštěvníkům nabízí  nádherný výhled na celé severovýchodní Čechy, Ralskou pahorkatinu a Českolipsko, korunované dominantou hradu Bezděz až po Jizerské hory, Ještěd a západní Krkonoše.

Obec Nosálov tvoří jedenu z bran do Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko a oblasti "Máchova kraje". Nosálov je výchozím bodem zajímavých turistických cest různé obtížnosti do východní oblasti Polomených hor. V okolí Nosálova je vyznačeno několik okruhů pro klasickou turistiku i cykloturistiku.

Střed obce Nosálov tvoří unikátní soubor původních dřevěných chalup, tzv. chmelařských domů z přelomu 18. a 19. století.V roce 1995 byla díky svému ucelenému architektonickému jádru tato část obce Nosálov vyčleněna jako památková zóna lidové architektury. V součastné době k obci Nosálov patří také části Libovice, Příbohy a Brusné. Počet stálých obyvatel obce se nyní pohybuje okolo 160. V době prázdnin a turistické sezóny se díky své poloze v krásné, klidné, lesnaté krajině  zvyšuje počet obyvatel díky návštěvníkům  až několikanásobně.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Nosálov (obec) Mělník



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)