Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Prackovice nad Labem (obec) [5904]



Obec leží na levém břehu řeky Labe, při státní silnici z Lovosic do Ústí nad Labem, na jižním úpatí Debuse. Údolí na západ uzavřeno je Kubačkou (také Kukačka řečeno) - čedič, 537 m, a Srnou nad Dobkovičkami. Na východ otevřena do roviny libochovanské. V současné době zde žije 601 stálých obyvatel, včetně její správní části Litochovice nad Labem.

Rozloha katastru obou obcí je 8 km2. Na katastru se také nacházejí tři rozsáhlé chatové oblasti. Obec je členem Místní akční skupiny České středohoří. V obci a okolí je nádherná rekreace, v dobách předválečných se zde hojně pronajímaly nemovitosti k rekreaci německých turistů. Obec tvoří dvě samostatné části - Prackovice a Litochovice, které se rozkládají od břehu Labe až do kopcovitého terénu směrem k čedičovým kopcům s rozlehlými pastvinami protnutými rozestavěnou dálnicí D8. Historie obou obcí není zcela totožná. V písemných historických pramenech se dříve připomínají Litochovice, a to v roce 1272 jako majetek kláštera premonstrátek v Chotěšově u Plzně.

První zmínka o obci Prackovice pak pochází z roku 1352 v soupise papežských desátek z litoměřického děkanátu. Nejstarší kosterní nálezy se však datují až do 9. - poloviny 10.století. Kotlina po obou březích protékající řeky Labe byla odedávna velice příhodná pro osídlení, strategicky výhodná je i poloha skalního masivu zv. Brána do Čech (Porta Bohemica) nad řekou Labe. Proto byly Prackovice a Litochovice osídleny již od pravěku, později známy jako místo, kde byly rozsáhlé vinice, dařilo se pěstování obilnin a zejména ovoce. V současnosti se díky výhodným klimatickým podmínkám daří pěstování meruněk.

Obce vynikají několika zajímavostmi a historickými památkami. Největší je kostel sv.Matouše. Původně zřejmě gotický kostel v Prackovicích se připomíná poprvé roku 1352. Současná podoba je výsledkem empírové přestavby, provedené kolem roku 1800. Po roce 1945 těžce zdevastovaný. Kostel měl projít obnovou interiéru pomocí fondů MAS České středohoří v roce 2012. Rekonstrukce kostela se ujalo Občanské sdružení Za Prackovice krásnější ve spolupráci s Římskokatolickou farností, ale k obnově nakonec nedošlo. Obnova fasády byla realizována v letech 2008-2009 za výrazné pomoci místního rodáka Dalibora Černého, Purkyňova nadace. Dalšími významnými památkami jsou drobné křížky a boží muka v polích, v Litochovicích pak Kaplička na návsi s poničenou (ztracenou) pamětní deskou slavnému rodákovi z předválečných let Franzi Kutcherovi, který byl ve 20.letech členem Poslanecké sněmovny Říšské rady Rakouska. Dalším významným rodákem byl Herman Mader, majitel nedalekého porfyrového lomu Kubo a místopisec a amatérský archeolog. Jeho sbírka byla údajně zachována a převezena do Národního muzea v Praze. V obci Litochovice se nachází zničený morový sloup ze 17.století bez sochy ukrytý za motorestem U Brány Čech, neúplný památník padlým z 1.světové války. Jelikož obě obce v předválečných letech obývala bohatě prosperující německá většina, došlo po odsunu a v poválečných letech k rozsáhlé devastaci původních památek, architektury, hrobů i duší příchozích obyvatel. Současné vedení obce usiluje o záchranu a zachování zbylého kulturního dědictví.  

Obce mají 2 stanice ČD na trase Drážďany-Děčín-Ústí-Praha, dopravní obslužnost je vynikající. U řeky Labe se chystá vznik veřejného tábořiště, vybudování plovárny a mola pro zastávku výletních lodí. V současné době dochází po letech útlumu v důsledku výstavby kanalizace v letech 2002-2008 opět k rekonstrukcím obecního majetku a infrastruktury, které byly v žalostném stavu.

V obci funguje MŠ, 2 lidové knihovny, turistický oddíl Veverčata pod vedením p.Bernáškové, TJ Litochovice Yacht Club, TJ Sokol Prackovice - fotbal, rybářský kroužek, JSDH. Od 1.1.2010 byla zrušena ZŠ a zanikl i Klub otužilců, jehož významným členem byl p.Aplt, p.H.Brodňan a další. Obcí proplouvá mnoho výletních lodí. Doprava je v současné době sužována nedostavěnou dálnicí D8. Od r.2010 je starostkou obce Mgr.Andrea Svobodová Křešová.  


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Prackovice nad Labem (obec) Litoměřice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)