Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kamýk (obec) [5869]



V německých textech Kamnich, Kamnick. Název obce osciloval mezi formou českou a německou – Kameik, Kamaik, Kamýk. Existence osady se předpokládá již v pol. 13. stol. Etymologický výklad názvu obce vychází ze staročeského výrazu pro skalku, malý Kámen („Kámýček“-Kamýnek).

Obec Kamýk leží na okraji staré sídlení oblastí reprezentované v nejbližším okolí prehistorickými sídlišti ve Velkých Žernosekách a v Libochovanech, s velkým hradištěm uprostřed mezi nimi. Nad obcí, na návrší „na Láskách“, byly před r. 1898 nalezeny předměty z mladší doby bronzové. Pak v r. 1898 tamtéž byl vyzvednut bronzový depot uložený v koflíku, obsahující 57 předmětů z pozdní doby bronzové. Byly nalezeny depoty mincí – 40 denárů knížete Jindřicha Břetislava Přemysla Otakara II atd.

První konkrétní zprávu o Kamýku přináší listina Jana Lucemburského z 10. ledna 1319. Krátce předtím Jindřich z Pokratic znovu vystavěl hrad Kamýk a náhradou za vynaložené prostředky mu král dává dotčený hrad v manství a přidává ves Žalhostice. Jindřichovi potomci se po hradu psali Kamýkové z Pokratic.

Do roku 1992 byla obec Kamýk součástí města Litoměřice a od listopadu 1992 se obec osamostatnila a v jejím čele stojí sedmičlenné zastupitelstvo.

V obci nyní žije 136 obyvatel. Je zde malý obchod, který zajišťuje základní potřeby obyvatel. Malé pohostinství skýtá turistům i místním obyvatelům dobré občerstvení. Jednou týdně dojíždí do obce obvodní lékař. V roce 1997 byla provedena elektrifikace obce a současně i zavedení tel. přípojek. Vše je uloženo v zemi. V roce 2004 byla dokončena plynofikace obce.

Je zde zemědělský podnik Agrofrukt Kamýk, který je zaměřen na ovocnářství a umožňuje tímto zaměstnat v letním období obyvatele blízkého okolí.

V roce 2001 byla otevřena v rámci mikroregionu Porta Bohemica cyklostezka, která měří 25 km a vede z Libochovan přes Hrádek do naší obce a pokračuje přes Plešivec do Hlinné, Kunratic na Vardhošť přes Lbín do Miřejovic, Maliče, Michalovic do Velkých Žernosek a přívozem do Malých Žernosek, v obci se nachází turistická ubytovna pro 9 osob.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kamýk (obec) Litoměřice
obec, osada Kamýk nad Vltavou (obec) Příbram



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)