Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Chudoslavice (obec) [5867]



Chudoslavice se nacházejí na úpatí Trojhory v chráněné krajinné oblasti České středohoří, která je turisticky velmi atraktivní. V blízkém okolí se nacházejí významné historické i přírodních zajímavosti. Celá oblast je významně zalesněná a vede tudy množství turistických tras i cyklotras. Výhodnost polohy z hlediska přístupnosti obchodních, kulturních i administrativních center je dána tím, že obec leží 9 km od Litoměřic, pouze 17 km od Ústí nad Labem a cca 75 km od Prahy, z toho 65 km je dálnice.

Obec Chudoslavice tvoří dvě části, centrální obcí jsou Chudoslavice, jižně cca 1 km se nachází místní část Myštice. Počet obyvatel se pohybuje kolem 140, předpokládá se však jeho zvýšení, protože se v současné době zvyšuje zájem o výstavbu nových rodinných domků. Obec je též významnou rekreační oblastí s chatkami v působivé okrasné zeleni v severní části Chudoslavic a zahrádkářskou osadou v Myšticích.

Z historicko-architektonického hlediska jsou významné ampírová lesovna pod Trojhorou, Redlichův mlýn s roubeným patrem na těchobuzickém potoce a několik roubených stavení přímo v obci. Přírodní dominantou je Trojhora ( 451 m n.m.) s pozoruhodnými skalnatými útvary na vrcholu, odkud je překrásný výhled na okolí, za pěkného počasí dohlédneme až na posvátnou horu Říp.

V chráněné poloze jižně od obce se daří ovocnářství s intenzivními a polointenzivními výsadbami převážně jabloňových sadů, které jsou spolu s rozlehlými lesními porosty Trojhory severně, Dlouhého vrchu západně a vrchu Kalicha jihovýchodně od obce nejvýraznějšími krajinotvornými prvky oblasti.

Mezi hlavní priority obce patří v současné době plnění investičních a rozvojových záměrů obce v návaznosti na Program rozvoje venkova ČR schváleném vládou a EU na roky 2007 až 2013, který je klíčovým dokumentem k postupnému řešení hlavních přetrvávajících problémů, kterými jsou zejména absence vodovodu, kanalizace a rekontrukce víceúčelového společensko-kulturního a obchodního objektu v obci.

Obec Chudoslavice je členskou obcí Mikroregionu České středohoří, který má za úkol vytvářet podmínky pro řešení dalších problémů společně s členskými obcemi v rámci regionu. Těmito jsou centrální Žitenice, dále Býčkovice, Ploskovice, Staňkovice, Trnovany a Třebušín.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Chudoslavice (obec) Litoměřice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)