Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Radimovice (obec) [5821]



Obec Radimovice naleznete v bezprostřední blízkosti Státního zámku Sychrov. Na severní straně katastru terén klesá prudce do údolí k říčce Mohelka. Najdeme zde i železniční trať s vlakovou zastávkou Sychrov, která je na území obce Radimovice. Obcí prochází silnice III/2791 od dálnice (Praha – Liberec) směrem na Český Dub (přes Třtí) nebo Kobyly.

Obec se svoji rozlohou 133 ha se řadí k menším obcím svoji rozlohou, nikoliv však svými aktivitami a zrealizovanými projekty (viz. záložka projekty).

Na území obce naleznete sousoší trojice svatých, moderní víceúčelový sportovní areál, v roce 2006 dokončenou víceúčelovou budovu – hasičskou zbrojnici, kde je i ordinace lékaře pro děti a dospělé. V budově obecního úřadu je pošta, knihovna a nájemní byt.

Podnikatelé jsou zastoupeni prodejnou smíšeného zboží, dvěma hostinci, zámeckým hotelem Sychrov, prodejnou hasičských potřeb, prodejnou zahradní techniky a dalšími živnostníky.

Dopravní obslužnost je zajištěna autobusovým spojením a železnicí. Vzdálenost do Liberce – 20 km, vzdálenost do Turnova – 10 km.

Grunty na místě dnešní obce jsou zmiňovány v pramenech již ve 14. století, i když samotný název obce („Radimowicze“) je uváděn až od roku 1543 ve smlouvách o prodeji části panství albrechtického a frýdštejnského.

V těsném okolí obce byly nalezeny předměty, které svědčí o osídlení oblasti již v dávné době (kamenná sekyrka z mladší doby kamenné, nádoba patřící kultuře lidu popelnicových polí). Dějiny samotné obce však můžeme sledovat až od 14. století, kdy jsou v pramenech zmiňovány dvě části obce, které ve svém historickém vývoji prošly odlišnou cestou (patřily ke dvěma panstvím). První část (2 grunty) patřila ke statku albrechtickému, jehož majiteli byli Tistové z Libštejna. Mezi dalšími majiteli uveďme Alše ze Sovince a Kryštofa z rodu Kyjovanských z Kyjova, kterému Albrechtice s částí Radimovic připadly v 16. století. Statek celý měl v té době 25 poddaných.

Roku 1628 získal statek a okolí vévoda Albrecht z Valdštejna (jako konfiskát). Albrecht z Valdštejna získat také druhou část obce Radimovice, která v té době patřila k panství frýdštejnskému, jehož majiteli byli páni z Operstorfu, kteří po bitvě na Bílé hoře emigrovali. Obě části Radimovic byly tedy na čas spojeny. Po smrti Albrechta z Valdštejna se obec Radimovice opěr rozdělila. Část, která patřila k panství frýdštejnskému a českodubskému, koupil Jan Ludvík, hrabě z Isolanu na Zásadce a v Kocňovicích. Jeho dcera Regin roku 1653 darovala panství klášteru U sv. Jakuba ve Vídni, jehož byla abatyší. Po zrušení kláštera připadlo panství i s částí Radimovic náboženskému fondu Arciknížectví rakouského.

V roce 1838 panství koupil kníže Rohan a natrvalo byly tak spojeny obě části obce. Část obce, která patřila ke statku Albrechtice, přešla roku 1669 do držení Vincence Lakoťte z Frintroppu. Jeho syn prodává r. 1749 panství Františku z Valdštejna. V roce 1820 kupují panství knížata z Rohanu.

V letech 1856 až 1858 byla stavěna na katastru obce železniční trať, která spojila Pardubice s Libercem. Pod obcí byl proražen tunel 676 m dlouhý (náklad 500 000 zl.) Tunel byl prorážen současně od severu i od jihu a šachtou uprostřed. Na stavbu tunelu byli povolání italští dělníci. Na stavbě viaduktu se podíleli i místní obyvatelé. Kámen byl dovážen z blízkých lomů (Hodkovice nad Mohelkou, Hrobka, Vlčetín, Kozákov). V letech 1857-1859 jako součást pardubicko-liberecké (severojižní) dráhy byla vybudována dnešní technická památka. Osm oblouků o rozpětí 9,5 m se klene nad údolím Mohelky ve výšce 32 m.

Osobitost této zajímavé dopravní stavby spočívá v tom, že šest z osmi oblouků je ve dvou řadách nad sebou. Toto uspořádání oblouků v patrech není u nás a ani ve světě zcela běžné. Přes 11m široký viadukt převádí traťovou kolej a zároveň je na něm poslední výhybka železniční stanice Sychrov. Je to nádherný příklad nenásilného a působivého začlenění kamenné dopravní železniční stavby do rámce krajiny.

Viadukt má tyto základní technické parametry: délka: 120 m, šířka: 11,5 m, výška: 32 m, poloměr zakřivení půdorysu (mostovky) R=386 m. Stavbu provedli bratři Kleinové a V. Lanna v letech 1857-1859, je umístěn na kilometru 132,281 trati Stará Paka-Liberec.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Radimovice (obec) Liberec
obec, osada Radimovice u Tábora (obec) Tábor
obec, osada Radimovice u Želče (obec) Tábor



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)