Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Lázně Libverda (obec) [5808]



Městečko bývalo dřív pasteveckou obcí. Rozmach přišel až s rozvojem lázeňství v 16. století. Největší rozkvět nastal za panování rodu Clam-Gallasů, byly otevřeny nové prameny a postaven klasicistní zámeček. Ze stejné doby a ve stejném stylu vzniklo několik dalších lázeňských domů, samotná hlavní lázeňská budova je ovšem až z roku 1964. Do roku 1906 se obec jmenovala pouze Libverda, pak byl název změněn na současný dvouslovný. Součástí areálu je rovněž anglický park. V městečku se nachází také oblíbená výletní restaurace Obří sud. Název hovoří za vše, dodejme již pouze, že tato stavba je jediná svého druhu u nás. Dříve byly dvě, ale dvojnice Obřího sudu na Javorníku vyhořela v roce 1974 a obnovena již nebyla. K Libverdskému sudu byl osud nakloněn poněkud příznivěji.

První zmínky o obci sahají do II. poloviny 14. století (1381 - urbář frýdlantského panství). Od té doby se objevují zprávy o léčivosti místního pramene. Díky velkému množství poutníků, kteří putovali z Lužice do mariánského poutního kostela v Hejnicích, byla Libverda známá v okolí již v 15. století. Vyvěrala zde „Boží voda“, kterou se poutníci osvěžovali. Zpočátku byl pouze jeden pramen. Léčili se jím i slavní panovníci – saský kurfiřt August I. a vévoda Albrecht z Valdštejna, který trpěl syfilidou a nechával si léčivou vodu posílat tam, kde právě pobýval.

V polovině 16. století bylo v obci cca 40 usedlostí – 21 sedláků, 1 zahradník, 10 podruhů a 8 domkářů. Dále zde byl mlýn, pila a tři kovárny. Podle soupisu poddaných podle víry z roku 1651 žilo v obci 113 osob.

V roce 1771 proběhlo, stejně jako v jiných obcích, číslování domů. Číslo jedna většinou připadlo hospodě. V obci v tu dobu bylo 68 domů. Do roku 1786 stoupl počet na 78. Pomalu začínal rozvoj obce a to díky léčivým pramenům. Po smrti hraběte Filipa Josefa Gallase v roce 1757 je ustanoven za dědice frýdlantského panství jeho synovec Kristián Filip Clam s podmínkou, že on i jeho potomci připojí ke svému jménu také jméno Gallas a budou užívat také Gallasovský erb. Tak vzniká nová rodová větev Clam-Gallasů. Tento majitel frýdlantského panství je považován za zakladatele dnešních lázní.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Lázně Libverda (obec) Liberec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)