Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Jeřmanice (obec) [5801]



Založení obce a první zmínky o obci se vztahují k roku 1543. Panstvo zdejších pozemků, statků a obcí ze Svijan, Dubu a Frýdštejna najalo lokátora z Německa jménem Herman ( lokátor byla osoba, která jménem panstva vybírala lokality ke stavbě cest, silnic, osad, rybníků a vesnic).

Úsek vybraný k budování nové vsi připadl na malé údolí mezi Hodkovicemi a Rychnovem, kde se vléval malý potok do říčky Mohelky. Jméno potoka Baierbach ( Bajerský potok ) asi pochází od usedlíka Baiera, který se usídlil na Javorníku u pramene.

Začalo vypalování lesů a zúrodňování půdy, v roce 1543 až 1544 bylo v obci postaveno 18 baráků. Plán obce, to znamená baráky, pole, lesy a cesty se nachází v kronice obce. První kronika o obci je z roku 1556 a je uložena v archivu v Praze.

V pozdějším období se postavila silnice od soutoku Mohelky a Javornického potoka přes Minkovice až do Liberce, za její užívání se platilo. Obyvatelé obce se živili převážně zemědělstvím.

Jeřmanice je malebná podhorská obec čítající 385 stálých obyvatel. Nalézá se v severovýchodních Čechách na úpatí Jizerských hor nedaleko od známého vrcholu Ještěd s ještě známější stavbou, která tvoří dominantu tohoto kraje. Katastr obce je značně členitý, výškové rozdíly činí od 410 do 540 metrů n.m. s celkovou rozlohou 437 ha a jejich součástí jsou tato místa : Sibiř, Žižkov a Dolní Milíře. Střed Jeřmanic leží v nadmořské výšce 450 m.n.m.

Obec se nachází v krásném přírodním prostředí. Okolí, lákající návštěvníky k delším i kratším procházkám jak v létě, tak i v zimě na běžkách, vás odmění překrásnými výhledy nejen do kraje a okolí Javorníku, ale také do blízkých Jizerských nebo Lužických hor a vzdálenějších Krkonoš.

Blízká i vzdálenější okolí, bohatá na historické a kulturní tradice, dávají dobré podmínky pro rekreační využití po celý rok.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Jeřmanice (obec) Liberec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)