Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Sudějov (obec) [5771]



Sudějov - sv. Anna je prastará osada. Svůj název získala podle vladyky Sudivoje, který míval své sídlo v blízkých Rašovicích, a kterému náleželo blízké okolí. Původně se osada jmenovala Sudivojov. Zde vyvěrající studánka, u níž bývali lidé oddáváni a křtěni, byla nazývána Sudějovkou.

O vodě ze studánky šla pověst, že je léčivá, a to zejména pro oční, ale i jiné neduhy. Nad studánkou byla vystavěna dřevěná kaplička se zavěšeným obrazem sv. Anny, která vyhořela. Nová kaplička s vysvěceným obrazem se stala známým poutním místem pro poutníky z Čech, Moravy ale i dalekých Uher. Kaple přestavěná na kamennou byla dne 25. července 1725 vysvěcena a druhý den zde byla konána hlavní pouť.

Kostel byl vystavěn na náklady pana Karla Jáchyma, hraběte z Bredy a doplněn ambity z roku 1742. Procesí sem přiváděli faráři z Nebovid, Solopysk, Bykáně, Červených Janovic, Zbraslavi, Čestína, Kácova a Uhlířských Janovic. (Volně dle kroniky Josefa Hylase, truhláře a rolníka ze Sudějova, dne 30.6. 1890.)

V současné době má Sudějov 60 obyvatel. Obec leží 4 km od Uhlířských Janovic a 20 km od Kutné Hory. Od roku 1990 má vlastní obecní úřad čítající 5 zastupitelů. Sudějov se stal známým rekreačním místem a v letních měsících přibývají do obce rekreanti a chataři. Celoročně je zde provozováno velmi oblíbené a navštěvované občerstvení. Obec je obklopena hlubokými lesy s rybníky a přehradní nádrží na potoce s čistou vodou vhodnou ke koupání v téměř neporušené přírodní krajině. Lokalita nabízí i v zimě mnoho možností k výletům do zasněžených lesů, a to jak běžkařům, tak i pěším turistům.

Milovníci historie nemohou minout barokní poutní kostel sv. Anny, který je v současné době s přispěním obce velkými náklady opravován. Také kaplička, která zastřešuje stále silný pramen vytékající vody, je známá mezi lidmi v širokém okolí. Naproti kapličce se nachází barokní fara.

Obec je součástí mikroregionu, sdružujícího obce Uhlířskojanovicka. Zájmem sdružujících se obcí je umožnit co největšímu okruhu zájemců o turistiku, přírodu a historii poznávání tohoto krásného kraje.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Sudějov (obec) Kutná Hora



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)