Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Církvice (obec) [5718]



Obec Církvice, která má 1200 obyvatel se nachází na rozhraní Polabské nížiny a Železných hor, vzdálená 5km od historického města Čáslav i známé Kutné Hory. Přestože je dnes tato obec jeden urbanistický celek, původně se jednalo o dvě obce a to Církvice a Sv. Jakub. Jméno Církvice odvozuje se od staroslovanského jména "cerkev" t.j. dřevěný chrám; tudíž církvice - zdrobnělé jméno by označovalo dřevěný chrámek. Takové chrámky stavěny již v X.století na skalnatých výšinách a to proto, aby byli věřící v prvých dobách křesťanství proti nepřátelům církve lépe chráněni.   

Obcí protéká potok Klejnárka, jako přítok Labe. Vzhledem ke své výhodné poloze se na těchto území nachází celá řada archeologických nalezišť, které dokládají osídlení tohoto území ještě před naším letopočtem. Nejvýznamnější památka, která se nachází na území obce, je původní románský kostel Sv.Jakuba vysvěcený pražským biskupem Danielem roku 1165 za přímé účasti českého krále Vladislava II. a královny Judity. Druhou dominantou obce je kostel Sv.Vavřince, u kterého je určitou zajímavostí samostatná zvonice.
Z hlediska dopravní dostupnosti se obec nachází na železniční trati Kolín – Havlíčkův Brod, dále na komunikaci I.třídy Praha – Jihlava – Znojmo a z turistického pohledu na cyklotrase číslo 128.
V obci působí několik spolků, které se snaží navázat na tradice obce. Přestože se v blízkosti obce nenachází lesy, je v ní dostatek pozoruhodných objektů, které stojí za to  shlédnout a všichni případní návštěvníci jsou co nejsrdečněji zváni.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Církvice (obec) Kolín
obec, osada Církvice (obec) Kutná Hora



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)