Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bílé Podolí (obec) [5713]



Obec Bílé Podolí naleznete v podhůří Železných hor, 10 km severovýchodně od Čáslavi. Rozloha obce je 544 ha a žije zde 337 obyvatel. Kromě obecního úřadu je v obci pošta, základní škola z roku 1896 (1. – 4. ročník), mateřská škola, hasičskázbrojnice (hasičský sbor zde byl založen již v roce 1894 !), dva obchody sesmíšeným zbožím a hospoda. Na okraji obce se nachází sportovní areál FC Bílé Podolí. K Bílému Podolí patří dvě spádové obce – Zaříčany a Lovčice.

 Významným podnikatelským subjektem je v obci ovocnářská firma SADY spol. s r.o. Bílé Podolí. Společnost hospodaří na jižních svazích Železných hor, kde má ovocnářství letitou tradici. V roce 1993 převzala společnost v restituci část pozemků od ZD Žehušice. Základem ovocnářské výroby je pěstování jabloní. Mimo jabloní společnost dále pěstuje třešně, višně a broskve.

První písemná zmínka o obci je z roku 1309 v zakládací listině Ronova nad Doubravou, i když je obec podstatně starší. V roce 1687 byla obci navrácena císařem Leopoldem I. privilegia pořádání čtyř výročních trhů. Roku 1853 bylo Bílé Podolí zařazeno do kategorie zemských měst. Od poloviny 19. století je užíván znak obce.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Bílé Podolí (obec) Kutná Hora



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)