Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Radim (obec) [5679]



Obec Radim se nachází nedaleko Poděbrad a Kolína, na trati lokální železnice Pečky  Kouřim. První písemná zmínka je z roku 1320 jako zemanské sídlo Bedřicha z Radimi.

V roce 1610 Karel Záruba z Hustiřan dokončil na místě bývalé tvrze stavbu renesančního zámku, který se téměř v původní podobě zachoval dodnes. Na zámku se vystřídalo mnoho majitelů, nejdéle jej vlastnil císařský rod Lichtenštejnů. Dalším majitelem byl Jaroslav Bukovský, který spravoval zámek do roku 1948. Od roku 1948 do roku 1990 vlastnil zámek stát. V roce 1990 byl zámek vrácen v restituci potomkům Jaroslava Bukovského. V roce 2005 byl zámek prodán novému majiteli, který zamýšlí tento objekt zrenovovat.

K obci Radim patří též osada ležící v malebném údolí zvaná Chroustov, kde dříve býval starý vodní mlýn, známý v širokém okolí. Nyní většinu domků v osadě osídlují chalupáři. Nedaleko osady na pravém břehu Výrovky se nachází přírodní rezervace stráň u Chroustova. V této rezervaci o rozloze 3,125 ha rostou vzácné a zákonem chráněné druhy teplomilných rostlin. Mezi osadou Chroustov a obcí Vrbčany je další chráněné území o rozloze 0,633 ha Stráně u splavu s vzácnými teplomilnými a suchomilnými rostlinami.

V bývalém lomu při severní straně železniční tratě za obcí Radim směrem k obci Chotutice se nachází chráněný přírodní výtvor Lom u Radimi, kde jsou  zachovány ojedinělé ukázky příbojové činnosti svrchnokřídového  moře a druhově bohaté paleontologické naleziště.

Uprostřed obce stojí nový obecní dům, ve kterém se nachází sídlo obecního úřadu, pošta, lékařské zdravotní středisko, kadeřnictví, regenerační centrum  (pedikúra, masáže, sauna), kosmetické služby, restaurace se sálem a vinárnou. V obci je dále mateřská škola a  1. stupeň základní školy.  Sportovní využití občanů umožňuje sportovní areál včetně koupaliště. Dva zdejší obchody se smíšeným zbožím nabízejí občanům možnost nákupu.

Obec Radim je majitelem a provozovatelem skládky tuhého domovního odpadu. V obci je zaveden plyn, vybudován vodovodní řád, kanalizace a čistírna odpadních vod.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Radim (obec) Jičín
obec, osada Radim (obec) Kolín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)