Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Polště (obec) [5562]



Podle starých letopisů také obcí procházela nejstarší stezka vitorazská, která vstupovala na naše území u Starého Města, procházela dnešním polesím Markytu, kde je ještě "na Fabiánku" zachována část původního pralesu. U Stráže stezka překročila tok řeky, postupovala k Polšti, po hatích položených pod osadou pokračovala na Roseč, Mnich a dále až k Táboru. Zmínku o této Vitorazské stezce rovněž potvrzují písemné prameny z r. 1389. Do té doby zde byly neprostupné lesy a močály.

První zmínky o obci Obec se připomíná v jedné listině pánů z Hradce z roku 1389. V textu listiny se mluví o lidech „z Pojsky“. Obec byla součástí panství Jindřichův Hradec po celou dobu nám poznatelné historie až do roku 1850, kdy správu vrchnostenskou nahradila správa státní. Jindřichohradecké panství bylo v průběhu historie v držení pouze tří šlechtický rodů - pánů z Hradce, Slavatů z Chlumu a Košumberku a Černínů z Chudenic. Dva naposledy jmenované rody v podstatě již jen spravovaly to, co za čtyři století vybudovali páni z Hradce, kteří vymřeli v mužské posloupnosti Jáchymem Oldřichem v roce 1604. Ti užívali jako rodového erbu zlatou růži v modrém poli. O jménu Existuje několik dokladů užití jména obce, které dokladují jeho vývoj. Jsou to tyto: z Pojsky (1389), Polště (1654), Poschne, Polsstie (1790), Polsste (1842).

Význam názvu obce je jazykovědci z roku 1951 vykládán následujícím způsobem: Nejstarší doklad „z Polsky“ (Pojsky) vznikl z nominativu Polska (Polsko, Polonia, Polen). Jeho lokál (místními užívaný název) byl „v Polště“. Lokálu se v řeči často užívá, ale přechod k nominativu Polska je značný, protože se jméno ve skloňování přichýlilo k sousedním jménům Ratiboř, Roseč, Stráž apod. Podle farní kroniky obce Roseč, kam od r. 1785 farně přináležela Polště, zde žilo 242 obyvatel ve 29 domech. Pod obcí směrem na Hatín byl rozsáhlý močál, teprve daleko později přeměněný na rybník. Tento močál byl pokládán hatěmi, tak vznikla obec Hatín, nepochybně mnohem mladší než Polště.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Polště (obec) Jindřichův Hradec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)