Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Nová Olešná (obec) [5551]



Nová Olešná leží v krásném údolí podél potoka lemovaného olšemi, podle nichž dostala své jméno. Obec vznikla ve 12. století a pro svou odlehlou polohu se stala jedním z útočišť Českých bratří. Z té doby jsou na konci obce zbytky Českobratrského hřbitova s pomníkem J. A. Komenského. Uprostřed obce je kaple sv. Trojice z roku 1722 s památnými zvony. První písemná zpráva o obci je z roku 1379.

Dříve měla obec až 400 obyvatel, současný počet trvale žijících osob je kolem 127 V původně zemědělské obci byly všechny pozemky soukromé. V roce 1958 bylo založeno Zemědělské družstvo, které se později sloučilo se ZD Strmilov. Nyní v obci hospodaří Zemědělské družstvo Strmilov a soukromý zemědělec. Zemědělská společnost zde vykrmuje brojlery a je zde jeden soukromý truhlář. Průmyslová výroba v obci nebyla a není.

V obce je obchod, hostinec a možnost ubytování v soukromí. Nová Olešná leží v neporušené krajině obklopena lesy a rybníky, je to houbařský  a borůvkový ráj, v létě s koupáním a prakticky celoročně s cykloturistikou. Dobré autobusové spojení je s okresním městem Jindřichův Hradec. V blízkosti je i zámek Žirovnice a také nejvyšší vrchol jižní části Českomoravské vysočiny Javořice (837m). Nadmořská výška obce je 543 m.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Nová Olešná (obec) Jindřichův Hradec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)