Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Klec (obec) [5541]



První písemná zpráva pochází z roku 1388. Obec se nachází v nadmořské výšce 414 metrů. Na území žije 199 obyvatel.

V prostoru, kde byla založena Klec, se stýkaly zájmy tří panství, ústeckého, strážského a třeboňského. Proto měnila obec často své majitele.Oldřich z Rožmberka nemusel být jejím prvním vlastníkem, mohli to být páni ze Stráže. Ve své době to byl mocný rod, když si upevňoval své pozice ve vzdálené Kleci zakoupením zboží a postavení hradu Flughause po roce 1400 (Hrad Flughause: Při břehu Kleteckého rybníka (foto) vyčnívá nad mírnou krajinou zřícenina hrádku Flughause, dnes už jen zalesněný pahorek (foto). K hrádku se váže místní pověst o bílé paní, která se spolu se svými dětmi prochází po hrázích přilehlých rybníků. Možnost nahlédnout do života tehdejší vsi nám poskytují registra vydaná k prodeji strážského panství roku 1578. Jsou uložena v oddělení třeboňského archivu v Jindřichově Hradci a jsou nejstarším dostupným dokumentem o Kleci.

Vlajka: modrý list. Uprostřed žlutý hrad s prolomenou gotickou branou s cimbuřím s pěti zuby a věží s cimbuřím se čtyřmi zuby. Po stranách brány a na věži po černé klíčové střílně. Z horní střílny vyniká kosmo na bílé žerdi žlutý praporec s ocasem, v něm modrá růže se žlutým semeníkem. Na vlající straně hradu na posledním zubu cimbuří brány sedí bílý ptáček s červenou zbrojí a křídlem, v bráně bílá klec s kruhovým závěsem. Poměr šířky k délce listu je 2 : 3.

Znak: v modrém štítě zlatý hrad s prolomenou gotickou branou s cimbuřím o pěti stínkách a věží s cimbuřím o čtyřech stínkách. Po stranách brány a na věži po černé klíčové střílně. Z horní střílny vyniká kosmo na stříbrné žerdi zlatý praporec s ocasem, v něm modrá růže se zlatým semeníkem. Vlevo na poslední stínce brány sedí stříbrný ptáček s červenou zbrojí a křídlem, v bráně stříbrná klec s kruhovým závěsem.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Klec (obec) Jindřichův Hradec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)