Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kamenný Malíkov (obec) [5539]



Vesnička Kamenný Malíkov se nachází na území okresu Jindřichův Hradec a náleží pod Jihočeský kraj. Příslušnou obcí s rozšířenou působností je rovněž okresní město Jindřichův Hradec. Obec Kamenný Malíkov se rozkládá asi třináct kilometrů severovýchodně od Jindřichova Hradce. Na území této malé vesničky má hlášený trvalý pobyt kolem 70 obyvatel. Protéká zde řeka Žirovnice,kousek pod obcí protéká skalnatým údolím, ke kterému se váže pověst o malíkovském čertovi, s přírodními útvary, které místní nazvali Čertova hlava, Čertova klouzačka.

Vesnička Kamenný Malíkov leží v průměrné výšce 526 metrů nad mořem. První doloženou zmínku o obci nalezneme v historických pramenech v roce 1544.( Gruntovní kniha hradeckého zámeckého archivu obec je uváděna pod názvem Český Malíkov.)

Celková katastrální plocha obce je 473 ha, z toho orná půda zabírá čtyřicet devět procent. Pětina katastru obce je osázena lesním porostem. Menší část plochy obce zabírají také louky (méně než jednu třetinu).

Dále bychom v obci našli klenutý kamenný most z roku 1860 se sochou sv.Jana z Nepomuku,(do té doby vedl přes potok most dřevěný), kapličku zasvěcenou sv.Anně a chráněný Kryzánkův strom.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kamenný Malíkov (obec) Jindřichův Hradec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)