Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Horní Slatina (obec) [5531]



Horní Slatina  je malá vesnička 10 km východně od Dačic. Nejbližší železniční stanice: Jemnice a Dačice. Nadmořská výška 507m. Pošta Dačice, zdravotní a matriční obvod tamtéž, římskokatolická farnost v místě.  V roce 2001 měla 144 obyvatel. Obec se nachází v severním výběžku Jemnické kotliny, v údolí pravostranného přítoku Želetavky. Další charakteristikou obce je, že leží před úpatím hřbetu Slatinských kopců. Katastr obce má tvar trojúhelníka, jehož základnu tvoří hřbetnice v úseku vrchu Divizna 639 m n.m. a vrchol leží v údolí Želetavky. Pozoruhodným rysem úpatí hřbetu je malá úpatní kotlinka, sevřená dvěma rozsochami hřbetu a oproti Jemnické kotlině uzavřená nízkým vrškem. Z kotlinky vytékají dva potůčky, na jejichž soutoku Horní Slatina leží.

Název obce je odvozen z apelativa slatina, tedy místo bažinaté vzniklé zarůstáním vodních ploch v nízkých polohách. Přívlastek Horní byl přidělen až v polovině 18. století k rozlišení od Slatiny u Hrotovic zvané také Dolní. Na katastru obce dříve stávala zaniklá ves se dvorem Strážov, připomínaná r. 1376, r. 1505 uváděná již jako pustá. Prvními známými držiteli Slatiny byli Ranožírovci, uvádění r. 1256. Posledním majitelem se stal roku 1760 hr František Wallis. V rodu Wallisů jako součást panství Budíškovice zůstala Horní Slatina až do konce roku 1849. V letech 1850 až 1855 byla podřízena pravomoci Podkrajského v pozdějších letech Okresního úřadu v Dačicích.

Po osvobození v květnu 1945 náležela pod Okresní národní výbor v Dačicích a v jeho rámci od r. 1949 pod nově vzniklý Jihlavský kraj. Toto začlenění trvalo až do poloviny r. 1960, kdy po územní reorganizaci byla Horní Slatina s moravským Dačickem začleněna pod správní okres Jindřichův Hradec a Jihočeský kraj. V roce 1974 byla Horní Slatina sloučena s obcí Budeč, od r. 1988 s Budíškovicemi a r. 1990 se opět osamostatnila.

Od r. 2003 spadá jako samostatná obec pod pověřený Městský úřad v Dačicích v samosprávném Jihočeském kraji. V obci byla  r.1717 při obnově zdejší fary zřízena škola.  Škola zde působila do r. 1973, kdy byla zrušena a žactvo převedeno do blízké Budče. Jednolodní kostel sv. Jiljí,  původně románská stavba z 1. pol. 13. stol., upraven barokně před r. 1717, přístavba r. 1833. Na hřbitově se nachází litinový kříž z bolíkovských železáren z r. 1836, kaplička sv. Antonína z pol. 19. stol. Poblíž kostela stojí památná lípa, vzpomínaná v kronice roku 1717.

V obci je pomník  padlým v 1. svět. válce z r. 1921. Za obcí se nachází mokřadní a rašelinné louky na okraji jehličnatého lesa, tvořící vegetaci prameniště vodoteče napájející Horní rybník. Vyskytuje se zde řada význačných rostlinných i živočišných druhů.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Horní Slatina (obec) Jindřichův Hradec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)