Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hatín (obec) [5524]



První písemnou zmínku o obci čteme v archivním zápisu z roku 1389, jako o součásti hradeckého panství. Hatín dostal své jméno nepochybně od hatí, které kladli zde usídlení kolonisté, nebo již zde narození obyvatelé na bažiny před tím, než zde byl založen rybník "Velký" a po jeho hrázi vznikla suchá cesta.

Hatín se nachází v jižních čechách nedaleko Jindřichova Hradce. Je to malá obec skládající se ještě ze dvou částí - Jemčina, Stajka.Název Stajka vznikl od stájí, jelikož přes tuto obec putovaly do vnitra Čech obchodní karavany. Také se pro Stajku v lidové řeči užívá i název Stejka. Od roku 1960 je Stajka součástí obce Hatín. V době germanizace českých názvů se dostalo Jemčině jméno Gestütthof - hřebčinec.

Další osudy krajiny ­ osady Hatín a Stajka, snad jedny z nejstarších sídlišť mezi oběma Dubovicemi na důležité stezce a později cestě spojující území na sever od Dunaje se středem Čech, koupil v plolovině 15. století bohatý hradecký obchodník a krčmář Jakeš Černý, či již jeho otec Vít. V té době byl Jakeš purkmistrem a správcem mostu Urbanova (pod budoucím klášterem) a mostu Nejžáreckého. Podle zápisů z let 1493 - 1497 prohlašuje Černý před úředníky desk zemských, že " dědictví ves Stajku celú, dvory kmetcí s platy, v Hatíně dvory kmetcí s platy, což tu má, s dědinú etc. i se vší zvolí a plným panstvem, což tu sám měl a držel, v týchž mezech a hranicích, jakož v nich ty dědiny záleží, žádného práva ani panství sobě nepozústvuje..."Takto Černý prodal Jindřichu z Hradce, nejvyššímu komorníku království českého za 500 zlatých grošů českých svůj majetek.

Obec se nachází v nadmořské výšce 484 m. Je to kraj, kde převládá klid a čistota přirody - v sousedství jsou vody, louky, lesy. V této čisté krajině žijí lidé a nepřeberné množství živočichů, kteří dávají krajině spolu s rostlinami a sluncem - život, smysl a svobodu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Hatín (obec) Jindřichův Hradec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)