Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dunajovice (obec) [5518]



První písemná zmínka o obci pochází z roku 1376. V písemných památkách se obec objevuje až v poslední čtvrti 14.století, ač je ovšem značně starší, jak např. ukazují nálezy popelnicových nádob na polích „Hrance" severně od Dunajovické hory.

Dunajovice leží cca 7 kilometrů severozápadně od Třeboně. Obcí prochází hranice CHKO Třeboňsko, která je od roku 1977 zapsána ve světovém dědictví UNESCO, avšak Chráněnou krajinnou oblastí o rozloze 700 km2 bylo vyhlášeno až poté - 15. listopadu 1979. Vodní a mokřadní plochy na Třeboňsku jsou od roku 1990 chráněny jako mokřad mezinárodního významu podle "Ramsarské konvence".

Třeboňsko je i mezinárodně významným územím z hlediska ornotologického (Important Bird Area podle ICPB, v současnosti Bird life International).Dunajovická hora, vysoká 504 m, nad obcí je nejvyšším místem Třeboňské pánve s překrásným výhledem na celé Třeboňsko, Veselsko a Ševětínsko.

V této lokalitě se nachází poutní místo Kaple sv.Kříže, řečená „U Krista Pána“ s udržovanou Křížovou cestou, kde se každoročně na Svatodušní svátky (vždy sedmou neděli po Velikonoční neděli) pořádá pouť se mší svatou.    

Obec Dunajovice je se svým nejvýše položeným bodem Třeboňské pánve - Dunajovickou horou 504 m.n.m. je vyhledávaným místem cykloturistů ale i pěších turistů. Na tomto místě byla v roce 1939 postavena dřevěná rozhledna, která ale zřejmě v období druhé světové války, nebo brzy po ní zanikla (pro nedostatečnou údržbu byla zbourána). Obec znovu usiluje o postavení rozhledny na tomto místě, vše je odvislé od získání potřebných finančních prostředků a potřebných povolení. Vzhledem ke své poloze stačí aby rozhledna byla o málo výš než okolní stromy, které dosahují cca 25 m a bude umožněna překrásná vyhlídka na všechny světové strany. V současné době prochází obcí několik cykloturistických tras, které jsou cyklisty hojně využívány.

V obci jsou čtyři ubytovatelé s celkovou kapacitou cca 20-25 osob.     Obec Dunajovice se v současnosti nedělí na žádné části - pouze mezi mladšími obyvateli se říká "horní" a "dolní" Dunajovice. Katastr obce Dunajovice mají charakter zvlněné roviny s průměrnou nadmořskou výškou 350 metrů. Kvalitní půda vytváří příznivé předpoklady pro zemědělství. Stavební fond obce kombinuje typické vesnické domy s budovami, které jsou charakteristické pro venkovskou zástavbu. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Dolní Dunajovice (obec) Břeclav
obec, osada Dunajovice (obec) Jindřichův Hradec
obec, osada Horní Dunajovice (obec) Znojmo



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)