Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Český Rudolec (obec) [5505]



Obec Český Rudolec leží v malebné lesnaté krajině na rozhraní Čech a Moravy, ve východní části přírodního parku Česká Kanada, v nadmořské výšce 510 m n/m. Součástí obce jsou části Markvarec, Matějovec, Nová Ves, Stoječín, Radíkov, Horní Radíkov, Lipnice a Rožnov s celkovým počtem 1000 obyvatel. První písemné zmínky o obci jsou z roku 1343. Osada vznikla v době německé kolonizace při hledání stříbra ( např. Silberberg), na poštovní cestě Praha – Vídeň.

Od 1405 název Český Rudolec. Původně vodní tvrz, později přestavěna na renesanční zámek a po požáru v polovině 19. století zámek přestavěn majiteli rodu Picchioni ve stylu tudorovské novogotiky ( Malá Hluboká). Dnešní majitel Pragoprojekt, a.s. hodlá zámek zrekonstruovat do původní podoby pro rozvoj turistického ruchu a rozsáhlejší společenskou potřebu. Středu obce dominuje kostel sv. Jana Křtitele z r. 1440, kamenný kříž z r. 1843 a socha sv. Jana Nepomuského r. 1736. V obci a okolí možné ubytování, stravování, obchod, lékař, rehabilitace, kadeřnictví, klempíř, kovář a zámečník, malíř, autoopravna, pošta, a další služby. V obci jsou výchozí místa turistických a cykloturistických tras nejznámější je Graselova stezka. Markvarec - nachází se zde židovský hřbitov, přírodní útvar Za skálou, možnost rybolovu. Lipnice -rybářství a.s. v pátek možnost prohlídky a nákupu ryb, ubytování penzion Sluneční hodiny. Radíkov- převážně chalupářská obec 600 m n/m, letní tábor, ubytování v chatkách, koupání, zimní běžecké trasy, lyžařský vlek, přírodní útvar Měděný vrch 677m n/m. Nový Svět – náhorní plošina 680m n/m, zimní běžecké trasy, houbaření. Horní Radíkov – malebná chalupářská osada, přírodní útvary.

Filipovy kameny s ponorným potokem, se slujemi, hlušinové haldy po dobývání stříbra ve středověku, vhodné pro pěší turistiku. Matějovec – barokní kostel sv. Linharta r. 1747, koupání, křižovatka turistických a cykloturistických tras. Stoječín – chalupářská osada, křižovatka turistických tras, koupání, houbaření. Penikov – technická památka evropský unikát vodní pila pol. 19. století. psí hřbitov, Gráselova naučná stezka. Nová Ves – agroturistika, koně. Rožnov - kámen evropského rozvodí, náhorní plošina Vysoký kámen 723m n/m s pamětní deskou, pěší turistika, houbaření.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Český Rudolec (obec) Jindřichův Hradec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)