Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Opatov (obec) [5437]



Obec Opatov, leží na historickém území Čech 17 km západně od Jihlavy, 14 km východně od Pelhřimova a 17 km jižně od Humpolce, nedaleko silnice z Jihlavy do Pelhřimova. Její katastrální území sousedí s katastry obcí Zbilidy, Dušejov, Jankov, Vyskytná, Zachotín a Dudín. Nejvyšším bodem je kopec Špilberk (690 m) jihovýchodně od obce. Západní hranice opatovského katastru je tvořena Jankovským potokem, který byl kvůli výskytu vzácné perlorodky říční vyhlášen národní přírodní památkou. Nad Jankovským potokem, dva kilometry severozápadně od Opatova, leží místní část Polánky. Na katastru obce se nachází několik samot.

První písemná zmínka o Opatovu pochází z 5. ledna 1303, kdy se na listině želivského opata Thilmana o znovuvysazení Smrčné objevuje mezi svědky rychtář Thomossius de Hopathau, založení obce je však třeba klást někam na začátek 2. třetiny 14. století. Jak už název napovídá, patřil Opatov mezi statky želivského kláštera, a to až do konce husitských válek. Vedle domácí kolonizace vedené želivským klášterem zasáhla naši oblast i kolonizace německá, která souvisela s objevem stříbrných rud. Dokladem jsou pozůstatky důlních děl severozápadně od obce v Hovorkově lese.

Roku 1436 dal nově zvolený český král Zikmund Lucemburský svolení, aby želivský opat, tehdy sídlící v Jihlavě, dal klášterní statky pod ochrannou správu Mikuláši Trčkovi z Lípy. Roku 1468 definitivně odebral panství želivskému klášteru Jiří z Poděbrad a připsal je Trčkům z Lípy, představitelům husitské šlechty. Panství Větrný Jeníkov, do jehož obvodu spadal i Opatov s Polánkami, převzal Burian Trčka z Lípy.

Trčkové drželi jeníkovské panství až do roku 1601, kdy je koupil jihlavský měšťan Matyáš Štubik z Kynigštejna. V roce 1606 se o ně rozdělili jeho synové; Samuel Štubik získal spolu s Jeníkovem také Zbinohy, Opatov, Dudín, Maršov, Dušejov, Jankov, Kalhov, Úhořilku a Chyšku. Po jeho smrti v roce 1619 drželi panství krátce Trčkové z Lobkovic, poslední nekatolická vrchnost. Od poloviny 30. let 17. století do roku 1848, kdy bylo zrušeno poddanství a vrchnostenská správa, vlastnilo jeníkovské panství několik majitelů, z nichž posledním byl Karel hrabě z Rumeskirchů.

Po roce 1848 začaly obce spravovat své záležitosti samy prostřednictvím obecního zastupitelstva, v jehož čele stál starosta. Opatov se stal součástí soudního okresu Humpolec a okresního hejtmanství Německý (dnes Havlíčkův) Brod. V roce 1855 vznikl v Humpolci smíšený okresní úřad, roku 1868 se organizace správy vrátila zpátky ke stavu před rokem 1855. V roce 1910 byl vytvořen politický okres se sídlem v Humpolci, kam spadal Opatov i nadále také soudní správou. Roku 1949 byl vytvořen Jihlavský kraj, jehož součástí se stal i okres Humpolec. Při správní reformě v roce 1960 byl Jihlavský kraj zrušen a Opatov se stal součástí Jihomoravského kraje a okresu Jihlava. Nyní patří do kraje Vysočina.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Opatov (obec) Jihlava
město, městys Opatov (městys) Třebíč
obec, osada Opatov (obec) Svitavy



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)