Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Mysletice (obec) [5430]



Vesnice leží na vysoko položené planině(570 m n.m.)při jižním okraji Českomoravské vrchoviny, 7 km jihozápadně od Telče a 9 km severně od Dačic,v půli cesty Mrákotí-Dačice.Obec Mysletice se nachází v okrese Jihlava, kraj Vysočina.

Její název,poprvé zmiňovaný kolem roku 1378,je odvozen od jména Myslata.Obec byla součástí panství vyderského,později teleckého a dačického.Před rokem 1989 byly Mysletice střediskovou obcí,ke které patřily blízké menší vesnice.Dnešní počet obyvatel se pohybuje kolem 120.

Působí zde několik řemeselníků,samostatných zemědělců a dřevařů.Nedaleko obce je kamenolom s kvalitní žulou mrákotínského typu.

Na návsi je prodejna potravin a smíšeného zboží s občerstvením a v kulturním domě hostinec.

Nejmenší návštěvníky Mysletic určitě zaujme mimořádné dětské hřiště,vyhledávané dětmi s širokého okolí.Momentálně bylo zřízeno hřiště na nohejbal a volejbal,dále je ve výstavbě také fotbalové hřiště,a dokonce i koupaliště s kioskem,kde si budete moci koupit v letních dnech občerstvení.Všechno se nově buduje nad návsí nedaleko požární zbrojnice.

Za zmínku stojí zdejší mimořádně bohatý společenský život.Místní spolky organizují plesy,obec pořádá velikonoční,pouťové a nejenom posvícenské zábavy, mnohé akce pro děti a sportovní turnaje (stolní tenis, nohejbal apod.).

V Mysleticích je evidováno 37 adres.
Z celkového počtu obyvatel je žen 54 a mužů 66 (pod 15 let je dívek 14 a chlapců 14).
Ve vesnici je 53 domácností.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Mysletice (obec) Jihlava



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)