Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Mladějov (obec) [5364]



První zmínka o Mladějovu je již z roku 1372, kdy zde vládl pan Kunrát z Mladějova.

Ve zdejším zámku, stavbě z druhé poloviny 18. století, prožil poslední dny svého života František Josef Gerstner, první ředitel Českého stavovského polytechnického institutu v Praze a projektant první koněspřežné dráhy na kontinentě, která vedla z Lince do Českých Budějovic. Je pohřben na zdejším hřbitově.

Dlouhou tradici má v Mladějově školní vzdělání. První zprávy o škole pocházejí z roku 1740, kdy zde byla jednotřídní farní škola. Původně se vyučovalo ve starém dřevěném stavení u kostela. Později po rozšíření na dvou a trojtřídní školu se výuka realizovala na několika místech. Až teprve v roce 1877 se začalo vyučovat v jedné budově místní školy, která svému účelu slouží dodnes. 

Málokterá obec se může pochlubit poštou a železnicí, které poskytovaly služby nejen pro Mladějov, ale i pro okolí a pomáhaly udržovat obyvatelům spojení se světem. Vlaky z Mladé Boleslavi do Staré Paky projíždějí Mladějovem už od roku 1906. Historie poštovního spojení spadá dokonce do minulého století. V roce 1985 oslavila pošta už sto let své práce.

Mladějov se pyšní i dloholetou kulturní tradicí. K ní patří především práce spolků, které zde vznikaly na konci 19. a začátku 20. století. Je to především organizace požárníků (1888). S dospělými i mládeží pracuje od roku 1913 Tělovýchovná jednota Sokol. Klub důchodců a další organizace se starají o využití volného času od nejmenších občánků až po nejstarší.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Mladějov na Moravě (obec) Svitavy
obec, osada Mladějov (obec) Jičín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)