Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Libáň (obec) [5355]



Město Libáň leží na říčce Bystřici v jižní části bývalého okresu Jičín ve vzdálenosti 17 km od tohoto města. V současné době se skládá z pěti samostatných celků, a to z původního městečka Libáně a obcí Psinice, Křešice, Zliv a Kozodírky. V současné době má město okolo 1 700 stálých obyvatel a s přidruženými obcemi se rozkládá na 3 476 ha. Charakter města je zemědělsko-průmyslový, zároveň město slouží, vzhledem ke své geografické poloze ( leží v blízkosti Českého ráje), k rekreačním účelům.

Libáň je starobylé město v listinách XIV. století nazývaná Lubaň později Ljuban. Kdy a jakým způsobem vznikla není známo. Velmi starý původ lze odvodit z bohatých archeologických nálezů ze starší i mladší doby kamenné, z doby bronzové a z dob římského císařství. Městem je nazývána od roku 1340, a to v posledním pořízení Arnošta ze Staré.
Dějiny města jsou dále úzce spjaty s majiteli hradu Staré, kteří město vlastnili. Největšího rozkvětu dosáhlo město, když jeho majitelem byl Jiří Pruskovský z Pruskova. Tento šlechtic dosáhl u císaře roku 1574 opětovného povýšení Libáně na město. Maxmilián II.udělil Libáni zároveň znak s právem pečetit červeným voskem, dále pak právo dvou výročních trhů a povolení vybírání mýta.

Městská kronika je vedena od roku 1860, kdy Libáň patřila ke kraji jičínskému okresu libáňskému. V období první republiky byla Libáň okresním městem s těmito institucemi: okresní soud, okresní hospodářská záložna a berní úřad.

Devatenácté a dvacáté století přinesly městu další rozvoj začíná se prosazovat průmysl. V roce 1870 je založen cukrovar, rozvíjí se výroba kuřáckých potřeb a nábytkového kování. Rozšiřuje se také spolková činnost. Vedle ochotnického spolku, připomínaného již roku 1760, zahajuje svou činnost roku 1870 libáňská dechová hudba, roku 1881 vzniká hasičský záchranný sbor a roku 1888 je založena tělovýchovná jednota.

Městem byla Libáň do roku 1945, kdy o svůj statut opět přišla, přestože byla až do roku 1951 soudním okresem. Statut města byl Libáni udělen na žádost obecního zastupitelstva Parlamentem České republiky 26.11.1999.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Libáň (obec) Jičín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)