Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Choteč (obec) [5340]



Obec Choteč leží 13 km východně od Jičína na silnici II. třídy č. 501 spojující Jičín s Lázněmi Bělohrad. Nachází se v nadmořské výšce od 300 m (rybníček za Jiránkovými) po 320 m (vrcholek Habru) a zaujímá rozlohu 608 ha.

Obec má v současné době 201 trvale žijících obyvatel, kteří obývají 68 domů. Zbývajících cca 50 domů je ve vlastnictví chalupářů. Celá ves má charakter venkovského sídla, které je situované na jižním svahu. Místní požární nádrž je upravena tak, aby umožňovala koupání. Vedle ní jsou dva kurty s antukovým a asfaltovým povrchem pro sportovní vyžití mládeže i ostatních obyvatel. Vedle kurtu je pískoviště a prolézačky, kde se scházejí maminky s dětmi.

Dominantou obce je nemovitá kulturní památka - kostel sv. Mikuláše. V obci již  125 let působí Sbor dobrovolných hasičů, který často pořádá různé kulturní akce. Blízké okolí obce křižuje několik turistických tras a cyklostezek. Místní lesy lze bez nadsázky označit za ráj houbařů. Obcí protéká Chotečský potok, který se u Šárovcovy Lhoty vlévá do Javorky.

Autobusové spojení do okolních vesnic a měst je na dobré úrovni. V obci je obchod se smíšeným zbožím a hospoda. Mezi významnější firmy v obci patří Pila Hartman a skleníky p. Lukscheitera, kde se konají pravidelné květinové výstavy.

Za zmínku určitě stojí některé místní zvyklosti jako je každoroční pořádání hasičského plesu, který je další den následovám dětským maškarním bálem, dále pomlázka a pálení čarodějnic. Již jen v několika staveních se slaví pouť (2. neděle v červenci) a posvícení (neděle před 28. říjnem). Otázkou zůstává, zda se podaří obnovit v minulosti každoroční  Máje.

Mezi nověvznikající tradice a dá se říci, že úspěšné, alespoň, lze-li tak usoudit z počtu návštěvníků a z ohlasu, jež vyvolávají, se v poslední době řadí pořádání dětského dne v létě, dále rozloučení dětí s prázdninamirozsvěcení vánočního stromku u obchodu a zejména Motosraz, pořádaný na podzim. Mezi akce přesahující území vlastní obce beze sporu patří každoročně pořádaný a rovněž hojně navštěvovaný letecký den, který probíhá na  letišti a pod patronací Leteckého klubu Lázně Bělohrad.

Mezi obyčeje, které již, bohužel, odvál čas, lze zařadit i v minulosti velmi oblíbená ochotnická divadelní představení a silvestry s programem. Dále v obci působil Sokol, který byl na tolik aktivní, že se zasloužil o přístavbu sokolovny u místního hostince. Rovněž nelze nevzpomenout na různé věnečky a plesy, které se hojně pořádaly v naší i v sousedních obcích.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Choteč (obec) Jičín
obec, osada Choteč (obec) Pardubice
obec, osada Choteč (obec) Praha-západ



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)