Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Skuhrov (obec) [5308]



Obec Skuhrov v současné době tvoří dvě osady, Skuhrov a Huntířov. Původně se však skládala ze čtyř osad. Kromě již zmíněných to byly ještě Alšovice a Splzov. Alšovice se oddělily v roce 1950, Splzov ještě později.

První zmínka o Huntířově pochází z roku 1837, ale osada zřejmě byla založena o sto let dříve. Nejlogičtějším výkladem názvu obce je jeho odvození od německého slova "hunt", což znamená vozík na odvážení železné rudy, jejíž naleziště bylo nedaleko, a kde místní obyvatelé pracovali. O velikosti osady se můžeme poprvé dozvědět z maloskalského urbáře z roku 1608. Tohoto roku měly například Alšovice s Pěničovem (Pěnčínem) 7 usedlostí, Huntířov 16, Skuhrov 6, Splzov 2 a Železný Brod pouhých 29 usedlostí.

Podle dostupných pramenů byla osada Skuhrov menší a podstatně mladší než Huntířov. Na konci 18.století se stal rychtářem spojených osad občan ze Skuhrova a celá obec tak dostala jméno Skuhrov. Název je pravděpodobně odvozen od slova "skuhrání", tj. naříkání nad neúrodou zaviněnou značnou nadmořskou výškou a nekvalitní půdou. I přes snahy pomáhat si navzájem v případě nouze (roku 1832 postaven "špýchar" jako zásobárna obilí pro vrchnost i pro poddané - pozůstatky po této stavbě jsou dodnes patrné) nebyla zdejší kamenitá půda schopna obyvatele uživit, a proto lidé hledali výhodnější způsob obživy v blízkých břidličnatých lomech a hlavně v práci a obchodu se sklem, které do zdejšího kraje bylo zaváděno od druhé poloviny 16.století a pak hlavně se změnou majitelů maloskalského panství po bitvě na Bílé hoře. Hlavním předmětem sklářské výroby byly drobné skleněné kamínky, napodobeniny drahokamů, korálky a drobné kvítky. Ty se vyráběly většinou u domácího sklářského stolu nebo v mačkárnách - driketách. První mačkárna byla postavena v osadě Huntířov v roce 1865 v č.p. 54 majitele Celestýna Daníčka.

Velký rozmach kulturní a osvětové činnosti zaznamenala obec v druhé polovině 19. století, zvláště po osamostatnění se od bzovské školy v roce 1868, kdy se stali nositeli pokroku a kultury místní učitelé. Již v roce 1870 byla otevřena nová školní budova. Největší počet žáků se v Huntířově učil v letech 1938-1948, kdy vedle obecné školy fungovala i škola měšťanská, přeložená po odtržení Sudet z Pěnčína - Huti. Tehdy docházeli do zdejší školy starší žáci z širokého okolí.

Ke konci 19. století byly založeny spolky, které pracují prakticky dodnes. Divadelní spolek Tyl v Huntířově byl založen v roce 1889, v roce 1900 se sdružoval s divadelním odborem Sokola, který byl založen na popud Celestýna Daníčka v roce 1881. Další rok vznikají huntířovští hasiči, o deset let později (1892) pak hasiči skuhrovští. Sokol ve Skuhrově byl založen v roce 1898, brzy po založení vlastnil svoji knihovnu a divadelní odbor. V obou osadách rostlo úsilí postavit si vlastní sokolovny. Tyto snahy mohly být splněny až po roce 1918, v nově vzniklé republice. Tehdy došlo k dalšímu velkému rozvoji spolkové činnosti. V roce 1920 byla v Huntířově postavena sokolovna, která však v roce 1931 vyhořela. Po velkém úsilí si huntířovští postavili za tři roky sokolovnu novou. Sokolovna ve Skuhrově byla postavena v roce 1925, o dva roky později byl zakoupen promítací přístroj, takže kromě množství divadelních her hraných v obou osadách mohli místní chodit i na vlastní biograf. Od poloviny 30. let vznikají v obou osadách Okrášlovací spolky, z jejichž podnětu vznikají místní hřbitovy.

Za I. republiky došlo v roce 1926 k elektrifikaci obce, ale teprve v roce 1955 bylo nainstalováno prvních 20 lamp el. osvětlení. K dalšímu rozšíření VO došlo v roce 1970 - 1973 a v současné době.

V roce 1927 vznikla myšlenka zřídit obecní vodovod. Tato akce byla dokončena ve Skuhrově v roce 1930, v Huntířově pak v roce 1931. K rozšíření huntířovského vodovodu došlo pak v roce 1979, skuhrovský vodovod se dále budoval v 80. letech v akci "Z", nový vodojem byl dán do provozu v červenci 1990.

Od roku 1934 fungovala v obci dětská poradna, prvním lékařem byl MUDr. Kazda ze Železného Brodu.

V letech 1949 -1952 došlo k vybudování silnice z Jistebska přes naši obec do Splzova, autobusová doprava byla zahájena v květnu 1951. První autobusová čekárna byla postavena v roce 1959 "U Machačků", další tři pak o deset let později. Nejstarší slouží po rekonstrukci dodnes, ostatní byly vyměněny na konci 90.let. Spojení se světem zajišťovalo kromě autobusů také telefonní spojení, zavedené již v roce 1940.

Roku 1951 vznikla místní Osvětová beseda. Téhož roku se počalo se stavbou místního rozhlasu,následně vznikl rozhlasový kroužek, který v průběhu 50. a 60. let připravoval ročně až 300 relací. O kulturu se kromě rozhlasu a místních ochotníků starala i knihovna, založená v roce 1945 a po celých 25 let vedená p. F. Klikarem. V roce 1957 získala ocenění Vzorná lidová knihovna.V 60. letech pak nastoupila éra televizorů, přesto však i v 60. letech fungovalo ve Skuhrově místní kino, dále pracovali ještě loutkáři a zpěváci v Huntířově.

Od roku 1951 se datují práce na výstavbě požární nádrže v Huntířově, která byla prakticky od počátku plánována k využití jako místní koupaliště. Vše se dělalo brigádnicky, v roce 1959 po dobetonování dna byla nádrž uvedena do provozu.. Ovšem už po deseti letech bylo nutno přistoupit ke generální opravě (rok 1968 - 1969), další velká rekonstrukce probíhá v současné době. Skuhrovská požární nádrž byla vybudována v roce 1953 a oplocena v roce 1970.

Roku 1959 vzniklo po řadě neúspěšných pokusů jednotné zemědělské družstvo, v roce 1961 se počalo s výstavbou místního kravína, v lednu 1962 byl pak proveden svod dojnic. Téhož roku přešlo JZD do správy státních statků. V roce 1976 byl pak místní státní statek sloučen s JZD Svornost.

Šedesátá léta jsou ve znamení dalšího budování a zkrášlování naší obce. V roce 1961 byl 9.5. slavnostně odhalen pomník obětem války v parčíku u skuhrovského hřbitova. V roce 1964, kromě odtržení osady Splzova od naší obce,kronikář zaznamenává čilý stavební ruch u našich občanů - stavějí se dva nové domy a další tři se značně rozšiřují. Tato stavební činnost občanů pokračuje i v následujících letech, což svědčí o stoupající životní úrovni a snaze dobře bydlet. Ani místní národní výbor nestojí ve stavebním úsilí stranou - kromě rekonstrukce koupaliště se buduje garáž ČSPO, upravuje se zeď u budovy školy, je oplocen školní pozemek atd.

Sedmdesátá léta svou stavební činností navazují na léta šedesátá. Roku 1970 se prováděl asfaltový povrch na nejdůležitějších obecních cestách. V dalších letech docházelo podle pořadníku k asfaltování dalších, méně důležitých cest a k opravám již poničených částí. Rok 1970 znamenal i počátek přístavby školy pro mateřskou školu, počátek stavby prodejny smíšeného zboží na rozhraní Skuhrova a Huntířova a budování sauny u huntířovského koupaliště. Sauna i prodejna potravin byly slavnostně otevřeny v únoru roku 1972, v roce 1975 došlo k otevření nových prostor MŠ v Huntířově, téhož roku byla provedena kolaudace bytovky nad garáží ČSPO ve Skuhrově. V roce 1976 se Huntířov dočkal otevření točny na autobus. Také sokolovny se dočkaly svých rekonstrukcí - v Huntířově byla sokolovna znovuotevřena roku 1975 a drobné úpravy pokračovaly až do roku 1978, ve Skuhrově se začalo roku 1976 , celá akce trvala svépomocí 8 let a slavnostně byla předána do užívání 20. října 1984.

Kulturní činnost obce zabezpečovali a stále zabezpečují především členové Sokola. Kromě pořádání zábav a plesů byli a stále jsou velice činní huntířovští zpěváci. Koncerty tohoto souboru jsou známé široko daleko. V roce 1980 uskutečnili svůj první zájezd do ciziny (tehdejší Jugoslávie), a od té doby cestují se svým programem téměř každoročně. Již tradiční se stal Vánoční koncert vždy 26.12.

V posledních letech došlo k obnovení činnosti loutkářského a ochotnického kroužku, takže se můžeme těšit na několik představení ročně. Dále je již více než 10 let činný oddíl běžeckého lyžování ve Skuhrově, pracují kulečníkový klub ve Skuhrově a oddíly florbalu, ledního hokeje, odbíjené a tenisu v Huntířově. Zde je třeba vyzdvihnout především činnost oddílu florbalu, kde jsou organizováni a pravidelně trénují nejen chlapci, ale i dívky a muži. Další složky, jako např. hasiči, se podílejí na organizování takových akcí, jako je pálení "čarodějnic" a dětský den ve Skuhrově, Sdružení rodičů při ZŠ a MŠ v Huntířově pomáhá organizovat maškarní plesy pro děti a již tradiční "Pohádkový les" v předvečer Dne dětí.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Skuhrov (obec) Beroun
obec, osada Skuhrov (obec) Havlíčkův Brod
obec, osada Skuhrov (obec) Jablonec nad Nisou
obec, osada Skuhrov nad Bělou (obec) Rychnov nad Kněžnou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)