Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Všeradov (obec) [5278]



První písemná zpráva zmiňuje Všeradov již k roku 1487 a byl tehdy součástí žumbereckého panství. Obec byla založena v rámci vnitřní kolonizace podlažickým klášterem nebo pány ze Žumberka. Způsobem založení patřil Všeradov mezi tzv. lesní návesní vsi, typické tím, že jednotlivé usedlosti volně lemují oválné prostranství s prameništi. K roku 1584 zde žilo deset rodin. Po skončení třicetileté války, v roce 1654, zde však žilo nastálo jen pět chalupníků a tři sedláci. V roce 1700 kupuje žumberecké panství hrabě ze Schönfeldu a obec Všeradov se tak stává spolu se Rváčovem a Svatým Mikulášem (osada s kostelem a hřbitovem) součástí panství nasavrckého.  Tereziánský katastr uvádí k roku 1750 v naší obci 31 duší (Rváčov 89, Petrkov 31).

Všeradovská náves bývala vždy přirozeným shromaždištěm svých obyvatel a také výchozím oslavným či smutečním místem svateb a pohřbů. Bylo jen přirozené, že si místní obyvatelé postavili vlastní zvoničku (s místem pro zvoníka), která ale musela být v roce 1927 stržena. Její podoba z té doby se dochovala, byla zdokumentována a v roce 2015 byla na náklady obce znovu vystavěna. Spolu s křížkem a lipovou alejí tak téměř po sto letech znovu tvoří přirozenou dominantu celé návsi.

Původní lidová architektura se v obci dochovala právě v domovní zástavbě návsi. Je jí především původní roubená zemědělská usedlost č.p. 10, jejíž jádro pochází až ze 17. stol. Na západní straně návsi je rovněž trvale obývaný, dochovaný statek (kdysi také panská hospoda) č.p. 6, se zděnou obytnou budovou a roubenými hospodářskými objekty, včetně sušky lnu. Dominantou severního okraje návsi je pak vzorný příklad citlivě provedené novostavby (rekonstrukce) na místě původního statku č.p. ?. Všechny její roubené (obytné) i zděné (hospodářské) objekty nesou všechny typické znaky dobových stavebních konstrukcí včetně použitých tradičních materiálů. Také sousední bývalá zemědělská usedlost č.p. 5,  je dnes trvale obývána a také citlivě opravena a rozšířena v tradičním duchu se zachováním původní dispozice a se všemi stavebními či konstrukčními detaily. Za zmínku stojí také drobná stavba hasičské zbrojnice se zvoničkou. Vedle zbrojnice, na jižním obvodu návsi je další původní roubený dům č.p. 16, který je však téměř skryt za ovocnými stromy předzahrádky. Také v osadě Milesimov, ale zejména na Jasném Poli je možné se ještě setkat s původními stavbami, nesoucími dochované části či prvky původní lidové architektury.

Není jistě náhoda, že pan Luděk Štěpán, když na konci 60. let hledal vhodné místo, kam přenést a soustředit ohrožené původní stavby lidové architektury Chrudimska a zachránit tak jejich nenahraditelnou hodnotu pro vnímání a respekt k tradicím příštími generacemi, si vybral pro skansen právě lokalitu Veselého Kopce, který s katastrálním územím Všeradova sousedí. Bylo to jistě také proto, že je na území Všeradova skvost lidového stavitelství – Králova pila – technická památka nejstarší dochované roubené stavby vodního mlýna s pilou v Čechách. Bohužel, objekt je dnes trvale obýván a v současné době není veřejnosti přístupný.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Všeradov (obec) Chrudim



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)