Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Studnice (obec) [5261]



Obec Studnice ležící jižně od města Hlinska je z jedné strany chráněna dvěma vrcholky památných kopců zvaných Hradiště, z protější strany je ohraničena vodní nádrží, která se může pochlubit tím, že je první přehradou se sypanou hrází v Čechách. Ačkoliv nese název Hamerská, rozkládá se převážně na pozemcích Studnice.  

Obec patří mezi nejstarší lidská sídliště v celé oblasti Českomoravské vysočiny. Nejstarší objevená písemná zpráva nám říká, že již v r. 1303 daroval Beneš z Vartenberka panu Mikoláši soud rychtářský v Hlinsku, kam patřilo několik osad, mezi kterými byla i Studnice. Další doklady o Studnici jsou ze 4. listopadu 1350, ve kterých pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic zařadil do biskupství litomyšlského mezi jinými  osadami i osadu Studnice. Právo rychtářské dostala Studnice v r. 1485 a udělil jí ho Vilém Pardus, pán na Rychmburku.  

V minulých letech byla svépomocí postavena prostorná samoobsluha, dále pěkná a potřebná hasičská zbrojnice se sálem v prvním poschodí, kde se pořádají kulturní akce. V této budově je malá hospůdka, která není jediná v obci. Současné obecní zastupitelstvo se může pochlubit tím, že zahájilo opravy místních komunikací, zvelebuje hasičskou zbrojnici na Košinově a mnoho dalších přínosných projektů. V obci působily TJ Orel, DTJ a hasičský sbor. Z uvedených spolků zbyli ve Studnicích pouze hasiči, kteří mimo ochrany obce před požáry udržují dlouholetou tradici masopustních obchůzek.

Součástí obce jsou obecní části Košinov a Zalíbené. Obě byly založeny v 18. století na pozemcích bývalého biskupského a panského dvora. V Košinově pracoval mlýn a pila. V okolí Zalíbeného se ve druhé polovině 19. století těžila rašelina.

Dnes žije ve Studnici, Košinově a Zalíbeném 460 obyvatel.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Studnice (obec) Vyškov
obec, osada Studnice (obec) Chrudim
obec, osada Vysoké Studnice (obec) Jihlava
obec, osada Studnice (obec) Náchod
obec, osada Studnice (obec) Třebíč
obec, osada Studnice (osada) Liberec
obec, osada Dolní Černá Studnice (část obce) Jablonec nad Nisou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)