Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Sobětuchy (obec) [5258]



Obec Sobětuchy leží asi 3 km západně od Chrudimi, na rozhraní Železných hor a polabské nížiny. Skládá se z obce Sobětuchy a k ní přilehlých osad Vrcha a Pouchobrady. Geograficky leží větší část obce na táhlém jihozápadním svahu terasy s výhledem na panorama Železných hor. Průměrná výška obce je 280 m. Obcí protéká potok zvaný Bělina. Název Sobětuchy se odvozuje od vsi sobětuchů, lidí kteří sobě tuší, to znamená, že jsou hrdí, odvážní, věří si.

Historie

Nejstarší písemná zmínka o obci se nachází ve spisech Regesta diplomatica, kdy na listině z roku 1272 je mezi svědky podepsán zeman Boleslav ze Sobětuch. Obec byla od nepaměti rozdělena na dva díly, které původně patřily pod správu dvou kláštěrů, kláštera sv.Jiří a kláštera ve Vilémově. Po husitských válkách však církevní majetek přechází do světských rukou. Posledním feudálním majitelem první části obce byl kníže František Josef Auersperg. Druhá část byla v průběhu let přivtělena ke Stolanům, s nimiž měla společného rychtáře i majitele. Posledním pánem byl kníže Kinský.
Osada Pouchobrady vznikla okolo poplužního dvora, který byl sídlem staré vladycké rodiny Pouchobradských z Pouchobrad. Nejstarším známým držitelem byl Jindřich z Pouchobrad, který roku 1415 pověsil svoji pečeť k stížnostnímu listu na protest proti upálení Mistra Jana Husa. Název osady se odvozuje od slovesa puchnouti a brada, což je spojení znamenalo osadu lidí, kterým napuchují, otékají brady. Kostel Nejsvětější Trojice stával v Pouchobradech již počátkem 14.století a měl faru s farářem. Budova kostela byla původně dřevěná. V roce 1864 však to již byla stavba z cihel, kamene a vápna, vystavěná v gotickém slohu.

V roce 1889 byla vystavěna nová zděná věž, obnovena fasáda a instalovány varhany. Ze zařízení kostela je nejcennější deskový obraz Assumpty se sv.Barborou a sv.Kateřina od Mistra královéhradeckého oltáře z 15.století, kamenná středověká křtitelnice, obraz světice ze 16.století, zbytky nástěnných maleb, symboly evangelistů na klenbě a kamenný náhrobek se znakem.

Osada Vrcha vznikla koncem 18.století postupným přistavováním viničních domků na chrudimských vinicích, které se táhly až tehdejším hranicím Sobětuch a Lán.
Při postupné likvidaci vinic v polovině 19.století byly na jejich místech zakládány drobné zemědělské usedlosti podle tehdejších polních cest a okolo hospody Na Zavadilce, která je známá již ze 16.století.

Architektonicky je zajímavá stavba roubené chalupy s číslem popisným 16.

Historicky významná je i Hospoda Jetelská, známá již v 17.století, nyní zvaná Na Jetelce. Hospoda zanikla na začátku 21.století…

Dalším historickým objektem je hospoda Na Zavadilce.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Sobětuchy (obec) Chrudim



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)