Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Ostrov (obec) [5238]



Obec Ostrov leží v Pardubickém kraji na rozhraní okresů Chrudim (sem patří), Pardubice a Ústí nad Orlicí na hlavní silnici č. 17.

V obci je 55 popisných čísel (domů) s trvale žijícími občany, kterých zde žije necelých 200. Je zde i téměř 20 chalup, na které dojíždějí za odpočinkem lidé především z Prahy a nedalekých Pardubic.

Zastupitelstvo obce tvoří 7 členů (starosta, místostarosta a 5 předsedů výborů).

V současnosti je hlavní „hybnou silou“ v obci místní Sbor dobrovolných hasičů, který každoročně pořádá různé nejen kulturní akce (zábavy, ples, dětský den a další). Dále pak dosahuje vynikající umístění v okrskových soutěžích (od roku 1995 vždy pravidelně vítězí).

Výraznou složkou je též místní hokejový klub HC Ostrov, který dosahuje takřka pravidelně na medailové příčky v Lize neregistrovaných hrané na zimním stadionu ve Skutči.

Historie

Z hlediska historického patří obec Ostrov k velmi starým osadám s osídlením zemědělským lidem podle nálezů žárových hrobů lužicko-slezské kultury, která k nám vnikala ze sousedních severních krajů již cca 800-1200 let před naším letopočtem, tj. v mladší době bronzové a na počátku doby železné. Svědkem hodně pozdější doby, asi cca 900 let našeho letopočtu je na návsi cyrilometodějský pískovcový kříž, nízký a do země zapadlý s patinou značného stáří.

V historických pramenech je první zmínka k osadě Ostrov z roku 1318, kterou se připomínají Řehněř a Pešek z Ostrova, později tu přebýval Bohuněk z Ostrova do roku 1395. Ve 14. a 15.století se již zmiňuje v Ostrově zemanská tvrz, která stála na jižním okraji nynějšího horního rybníka a v její blízkosti byl již tehdy dvorec, po staletí přestavovaný a dosud zde stojící. Samotná tvrz tak jako jiné v okolí se nedochovala, neboť tehdejší tvrze byly roubeny ze dřeva. Pro bezpečnost byly stavěny jako volný hrad po slovansku mezi vody a bažiny, tak jako tomu bylo podle jména i v Ostrově. Jedinými nálezy z bývalého tvrziště jsou staré podkovy a pěkná pukla s reliéfem sv.Jiří, probodávajícího saň, pravděpodobně z koňského postroje. Ves Ostrov se majetkovými přesuny dostala r.1493 k panství Košumberk a poté k panství Chroustovice.

Historicky nejznámějším ostrovským rodákem byl svého času proslulý válečník Jan Talafús z Ostrova, který se poprvé připomíná r.1439 jako zeman usedlý v Ostrově. Rodovým erbem je ve štítu z koruny rostoucí pes s obojkem, v klenotu je pes rostoucí z koruny ze štítu. Roku 1440 se stává služebníkem královny Alžběty v Uhřích a jako hejtman vstupuje do vojska svého švagra nejvyššího hejtmana Jana Jiskry z Brandýsa – po Janu Žižkovi nejznamenitějšího českého válečníka. Po 23–letém dobrodružném pobytu v Uhřích se vrací zpět do Čech, ale schudl prý tak, že po trzích s mošnou chodil. Na Slovensku mají po něm prý dosud pořekadlo: „Bědný jak Talafús“. Ale již r.1465 opět válčí na straně českého krále Jiřího z Poděbrad proti papeži a uherskému králi Matyáši za zájmy českého království. Jak připomíná nástěnná malba výstavní síně “staré pošty“ ve Vysokém Mýtě, bojoval roku 1469 proti nepřátelům i za rodný Ostrov, který byl stálým předmětem jeho snů a vzpomínek z mládí. Žil velmi bohatým životem doznívajícího středověku, byl svědkem doby plné nepokojů a válek, v nichž náš národ měl často vůdčí místo. Bojoval nejen pro hmotné, ale i za vyšší cíle, z počátku za práva královny Alžběty a jejího syna Ladislava Pohrobka a později na straně krále Jiřího z Poděbrad za české království. Byl vždy českým osvíceným rytířským zemanem, středověkým romantikem, Janem Talafúsem z Ostrova, významu nejen místního, ale i národního.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Ostrov (obec) Ústí nad Orlicí
obec, osada Ostrov u Bezdružic (obec) Plzeň-sever
obec, osada Ostrov (obec) Benešov
obec, osada Ostrov u Macochy (obec) Blansko
obec, osada Ostrov (obec) Havlíčkův Brod
obec, osada Ostrov (obec) Chrudim
město, městys Ostrov (město) Karlovy Vary
obec, osada Ostrov (obec) Příbram
obec, osada Ostrov nad Oslavou (obec) Žďár nad Sázavou
obec, osada Ostrov u Zap (část obce) Praha-východ



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)