Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Liboměřice (obec) [5223]



Obec Liboměřice leží pod vrcholky Železných hor, severozápadním směrem od vodní nádrže Křižanovice v průměrné výšce 463 metrů nad mořem. Celková katastrání plocha obce je 645 ha, z toho orná půda zabírá čtyřicetdevět procent.  Na návsi, ale i v severní části obce je malý rybníček, východně od obce najdeme větší rybník. V nedalekém okolí obce se rozprostírají pěkné lesy, které tvoří cca jednu třetinu výměry obce.

Obec Liboměřice patří administrativně do okresu Chrudim a náleží pod Pardubický kraj. Příslušnou obcí s rozšířenou působností je město Chrudim. Obec je členem Mikroregionu "Centrum Železných hor", který je dále členem Místní akční skupiny Železnohorský region, o.s.

Obec patří do územní působnosti Obvodního oddělení Policie ČR Heřmanův Městec a rozkládá se asi jedenáct kilometrů jihozápadně od Chrudimi. Obec Liboměřice je tvořena čtyřmi místními částmi, a to: Liboměřice, Nové Lhotice, Pohořalka a Samařov.

V každé místní části je zastávka autobusu, dále v obci najdeme pohostinství, obecní úřad, hasičskou zbrojnici. Děti mohou navštěvovat mateřskou školu v sousedních Licibořicích nebo nedalekém Bojanově, kde je i základní škola.

Pro využití volného času je v obci k dispozici víceúčelové sportovní hřiště, obcí prochází značená trasa lokální cyklotrasy. Místní obyvatelé mohou využívat veřejný vodovod, veřejný telefonní automat, připojení k internetu a pokrytí TV signálem.

V obci Liboměřice působí tato sdružení, spolky a společenství: Sbor dobrovolných hasičů Liboměřice a Nové Lhotice, Tělovýchovná jednota, Myslivecká společnost KRKANKA, Honební společenstvo.

Na území obce působí firma Umikov, s.r.o., společnost Agro Liboměřice a.s., dále je zde čerpací stanice nafty, vepřín a pila na dřevo.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Liboměřice (obec) Chrudim



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)