Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Chrudim » obec, část obce (osada) » Kostelec u Heřmanova Městce (obec)

Kostelec u Heřmanova Městce (obec) [5216]



Obec Kostelec u Heřmanova Městce leží na silnici III. třídy Heřmanův Městec - Prachovice, na železniční trati Přelouč - Prachovice, vzdálena asi 3 km od Heřmanova Městce. Administrativně ke Kostelci přísluší též ZSJ Tasovice. Současný počet obyvatel činí 305.

První písemná zmínka o Kostelci u Heřmanova Městce je z roku 1 257. Na návrší nad vsí stávala tvrz obehnaná vysokými valy a příkopy. V současné době zde stojí původní románský kostel sv. Petra a Pavla. Dnešní podoba je gotická z 2. pol. 14.stol. Okolo kostela je hřbitov, jehož součástí je též barokní márnice. Ve druhé pol. 19. stol. byla v Kostelci otevřena obecná škola, jejíž činnost byla ukončena v r. 1960. Obcí protéká potok Podolka, na kterém v minulosti pracovalo několik mlýnů.

Vzhledem k výhodné krajinné poloze prochází obcí turistická stezka z Heřmanova Městce do Vápenného Podolu a dále do Seče. Turisticky zajímavá je urbanistická podoba sídla s dominantou kostela v zeleném masivu kopce. K rekreačním účelům slouží nový rybník u Vyžic. Důležitá je též dobrá dostupnost rekreačního areálu Konopáč, který nabízí možnost propojit tyto lokality do sportovně rekreačního areálu.

Většina obyvatel vyjíždí za prací do Heřmanova Městce, Chrudimi, Pardubic a Prachovic. Občanskou vybavenost zajišťuje pouze místní hospoda se společenským sálem.

Na katastru obce jsou rozsáhlé armádní sklady PHM. Kromě toho je v obci několik podnikatelských subjektů (elektro, zemní práce + autodoprava, lesnické práce, práce s koňmi,..). V obci je též bývalý zemědělský areál v současnosti využívaný jako garáže, dílny a sklady. Vzhledem k satelitnímu charakteru obce se neuvažuje s vymezováním nových ploch výrobního charakteru s vyjímkou bývalého vojenského útvaru, který je v současnosti v majetku obce s možností prodeje nebo pronájmu. Z těchto všech skutečností vyplývá, že prioritou rozvoje obce bude především cestovní ruch a satelitní bydlení v kvalitním přírodním prostředí.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kostelec u Heřmanova Městce (obec) Chrudim



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)