Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hluboká (obec) [5198]



Obec se nachází v kraji Pardubickém, přibližně ve středu cesty mezi Luží, Prosečí, Skutčí a Novými Hrady. Nejbližší větší město Litomyšl, Chrudim a Vysoké Mýto. Součástí obce jsou osady Střítež, Chlum, Dolany a Březiny. Nejvyšší bod nadmořské výšky v katastru je 462 m. Počet obyvatel 230.

Obec je venkovským sídlem s převažující obytnou funkcí, organizačně pak samostatnou obcí s vlastním obecním úřadem. Obec jako středisko místního významu má základní občanskou vybavenost a za vybaveností vyššího typu spáduje k městům Proseč a Skuteč. Pověřený stavební úřad, matriční úřad je ve Skutči. Pověřený finanční úřad je v Chrudimi. Pověřený pracovní úřad je v Hlinsku. Pověřený okresní úřad je v Chrudimi. Kostel a hřbitov se nachází v Předhradí a v Perálci.

Dopravní spojení
Dopravní napojení obce umožňuje silnice III/30532 Luže - Hluboká - Perálec, a silnice III/30533 vedoucí z hluboké do místní části. Silnice III/30532 se v Perálci napojuje na silnici II/1358 a v Lůži na silnici II/356. V současné době obcí prochází autobusová linka. Nejbližší dálkové spoje jsou dostupné v Litomyšli a ve Vysokém Mýtě. Nejbližší železniční zastávka je v Předhradí.

Rozloha, charakteristika území
Katastrální výměra má 733 ha. Nadmořská výška se zde pohybuje kolem 400-500 m.n.m.. Zastavěné území obce se nachází v kopcovitém terénu vzniklým díky hlubším, ostře zaříznutým údolím. Bezprostřední okolí obce tvoří zemědělsky využívaná půda. Zemědělsky využívaná půda se rozprostírá po celém katastru a je rozčleněna do několika větších celků oddělených zalesněnými plochami. Poloha obce, kvalita vegetačního krytu, terénní konfigurace a celková situace je vcelku příznivá z hlediska hodnocení kvality životního prostředí. Navrženo je doplnění zeleně na zemědělsky využívané části katastru a opatření proti negativním vlivům zemědělské velkovýroby.

Charakteristika zástavby
Obec má tradiční převážně zemědělský charakter. Zástavba sestává z části z volně stojících domů a z části z domů řadových. Struktura obce naznačuje postupný vývoj sídla až k dnešní podobě obce s centrální návsí. Zástavba je pravidelného půdorysu. Původní dochované objekty jsou většinou jednopodlažní zemědělské usedlosti orientované okapovou i štítovou stranou do návsi. Většina objektů má z této strany též průjezd do dvora a zahrady. V této části pozemku jsou hospodářské objekty a stodoly.

V obci se vyskytují dva typy objektů s obytnou funkcí:
tradiční komplexy statků a zemědělských usedlosti s výrazným členěním na obytnou část hospodářské trakty a zázemí zahrad a sadů. Jsou většinou jednopodlažní s okapou orientací, mladší a novodobé zástavby 1 - 2 podlažních rodinných domků řadových a dvojdomků se sedlovými střechami a víceméně provizorním hospodářským zázemním hospodářských přístaveb.

Školství a výchova
V obci se nachází objekt bývalé základní školy. Objekt se ponechává s využitím pro obecní potřeby (sociální byty, apod.), nebo po dohodě se zástupci obce se uvažuje o možnosti využití objektu školy pro domov důchodců. Nejbližší mateřská škola a základní škola se nachází v Perálci.

Kultura a osvěta, sport
Občanskou vybavenost představuje obchod se smíšeným zbožím a budova hostince s tanečním sálem, která je ve vlastnictví obce. Směrem k obci Znoř se nachází fotbalové hřiště které se využívá hlavně k akcím pořádaných v létě, (fotbalové turnaje, atd. ..)

Zdravotnictví a sociální péče
V obci není žádné zdravotní zařízení. Obyvatelstvo spáduje do Skutče a do Proseče. Návrh nepředpokládá se zřízením ordinace praktického lékaře v obci.

Maloobchodní siť, stravování
V obci se nachází funkční obchod se smíšeným zbožím (budova bývalé jednoty). Nachází se v centru obce při silnici III/30532. Objekt je v dobrém stavebně-technickém stavu.
V obci se nachází, vedle obchodu se smíšeným zbožím, menší restaurace se základním občerstvením. Návrh nepředpokládá žádné další budování restauračních zařízení v obci. Pouze v případě budování domova důchodců.

Výrobní a opravárenské služby, zemědělství, lesnictví
V části areálu bývalého JZD se nachází opravárenská dílna, soukromé firmy PSP - Choceň, strojů zemědělské techniky. Počítá se s rozvojem plochy pro podnikání a předpokládá se z rozvojem drobných řemesel v rámci objektů bydlení. Půdu obhospodařuje zemědělské družstvo ZD Zderaz, v bývalém areálu JZD. K budovách je volně ustájeno na steliv 250 krav a 40 telat. Soukromě v obci hospodaří pouze několik občanů. Do budoucna. je možno uvažovat o rozvoji agroturistiky. Lesy v katastru obce Hluboká obhospodařují Lesy České republiky. Menší část lesů vlastní též obec a několik soukromých vlastníků. V oblasti zemědělství a lesního hospodářství se nenavrhuji žádné změny.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Hluboká nad Vltavou (město) České Budějovice
obec, osada Hluboká (obec) Chrudim
obec, osada Hluboká u Krucemburku (osada) Havlíčkův Brod
obec, osada Hluboká (osada) Jindřichův Hradec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)